Vláda nemá žádnou ekonomickou strategii, kritizuje analytik

03.08.2012 17:54

Hostem pořadu Dvacet minut Radiožurnálu analytik společnosti Deloitte a bývalý guvernér ČNB Luděk Niedermayer. Řeč byla o poklesu české ekonomiky a o tom, co by jeho zvýšení a nejlépe obrácení měla udělat vláda.

Vláda nemá žádnou ekonomickou strategii, kritizuje analytik
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

„To největší překvapení je, že ty důvody nepřicházejí zvnějšku. Všem okolním zemím se daří lépe než nám,“ uvedl Niedermayer. Nemyslí si ovšem, že jsou výhradně spojeny s fiskální politikou státu. „DPH je daň, která dává smysl,“ dodal.

Je nutné vyčistit systém

Příjmová strana státu je podle analytika poněkud nestabilní. „Zatím nevidíme, že by se ten nízký pokles ekonomiky nějak promítal do společnosti,“ uklidňoval. Zvyšování DPH podle něj nebude mít velký dopad na obyvatele, ale daňová politika by měla mít lepší strategii. „Připadá mi, že ta rozhodnutí jsou taková vyhandlovaná přes noc,“ prohlásil Niedermayer.

„Mělo by se začít zaváděním opravdové progresivní daně,“ myslí si. Systém by podle Niedermayera potřeboval vyčistit, i kdyby to znamenalo další zvyšování daní. Problém je také se zastavenými dotacemi z EU: „Problém je příliš velký počet operačních programů,“ upozornil.

„My opravdu nejsme zemí v akutní fiskální krizi,“ prohlásil Niedermayer. Rozhodně se mu nezdá dobré, že vláda například sáhla na důchody. „To jsou věci, které by měly přicházet až někdy úplně na konci,“ řekl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…