Vláda probere změny v obsazování křesel v orgánech firem státu

25.07.2012 6:30

Ministři ve středu na pravidelném zasedání vlády projednají mimo jiné návrh nových pravidel pro obsazování postů v orgánech státních či polostátních firem. Prodiskutují také například poslaneckou předlohu navrhující povinné zveřejňování všech smlouv v registru vedeném úřadem vlády či poslanecký návrh zákona o majetkových přiznáních.

Vláda probere změny v obsazování křesel v orgánech firem státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Strakovy akademie

Nová pravidla pro obsazování křesel v orgánech státních, polostátních či městských podniků, která připravilo ministerstvo financí, stanoví jako hlavní podmínku odbornost uchazečů. Pravidla by také měla vymezovat, jaké kvalifikační či osobnostní nároky budou na uchazeče o funkci kladeny.

Návrh vládních poslanců na povinné zveřejňování smluv v registru má vést k větší průhlednosti a hospodárnosti při nakládání s veřejným majetkem a penězi. Kabinet ale zřejmě zapochybuje mimo jiné o plánu, aby nezveřejněná smlouva nebyla účinná; jde prý o zásadní změnu současné právní praxe.

Zákonodárci opoziční ČSSD zase navrhují zúžení povinnosti týkající se vstupních lékařských prohlídek pro zaměstnance. Nově by se to mělo vztahovat pouze na pracovní poměr.

Kabinet bude asi proti návrhu Věcí veřejných na zavedení majetkových přiznání a probere také materiál o koordinaci zahraničních cest vrcholných představitelů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

MUDr. Ivan David, CSc. byl položen dotaz

Výkupné

Kolik by se mělo platit za jednoho nepřijatého migranta a komu? Kdo bude rozhodovat a kontrolovat komu a na co byly peníze přiděleny? A není tak trochu jak obchodovat s býlím masem?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

15:15 „Ať žije Ukrajina.“ Střelec na Fica: Důkazy se kupí jeden za druhým

Juraj Cintula, který spáchal neúspěšný atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, podporoval pror…