Vladimir Putin a mafie? Vážné zprávy

04.05.2016 10:40

Španělský soudce vydal mezinárodní zatykač na několik současných a bývalých ruských vládních úředníků a dalších politických činitelů blízce spjatých s prezidentem Ruské federace Vladimirem Putinem. Mezi dalšími obviněnými se na seznamu objevil například i někdejší předseda vlády Ruska Vladislav Reznik. O případu informuje španělský deník El Mundo.

Vladimir Putin a mafie? Vážné zprávy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimir Putin

Kromě bývalého předsedy vlády Zubkova se mezi obviněnými objevil například i bývalý ministr obrany Ruska, současný náměstek předsedy vlády a 1. místopředseda Finanční rady dolní komory parlamentu RF.

Obvinění španělského soudce se primárně soustředí na členy dvou nejznámějších ruských zločineckých organizací – Tambovského a Malyševského gangu – kteří se měli ve Španělsku dopustit vražd, pašování drog, vydírání a praní špinavých peněz.

Tím to ovšem nekončí. Španělska policie dokonce tvrdí, že jeden z gangů za pomoci „vlivného seniorního zákonodárce dokázal proniknout do ruských ministerstev, bezpečnostních složek a dalších klíčových vládních institucí a ruských podniků. Soudce Jose de la Mata zatykač vydal již v lednu letošního roku, médiím to ovšem bylo sděleno až druhého května.

Jedním z ruských politiků, kteří mají být údajně napojeni na zločineckou skupinu, je i náměstek ministerského předsedy Ruské federace Dmitrij Kozak, který v minulosti pracoval jako státní žalobce v Putinově rodném Petrohradu a který se stal členem Putinovy kremelské administrativy hned v jejích počátcích mezi lety 1999 a 2000.

Dalším z obviněných je zákonodárce z vládnoucí ruské strany Jednotné Rusko a první místopředseda Finanční rady dolní komory parlamentu Vladislav Reznik. Mezi obviněnými figuruje i jméno Viktora Zubkova, který mezi lety 2007 a 2008 působil dokonce ve funkci předsedy ruské vlády. Dále Nikolaj Nikolajevič Aulov, hlava generálního ředitelství ruského ministerstva vnitra, bývalý ministr obrany Anatolij Serdjukov a bývalý náměstek předsedy vlády Igor Sobolevský.

Zatykače byly vydány po provedeném vyšetřování aktivit ruských gangů, které mezi lety 2008 až 2011 vedla španělská policie. Kopie čtyřsetstranné zprávy žalobce, která byla médiím zpřístupněna v červnu letošního roku a která je založena převážně na nahrávkách telefonních hovorů, dokazuje spojení mezi zločinnými aktivitami Tambovova gangu a ruskými vládními úředníky.

Závěry vyšetřování vrhají nejvíce světla na Gennadije Petrova, který má údajně být hlavou Tambovova gangu. Petrov byl zatčen ve své vile na Mallorce již v roce 2008. Nedlouho po zatčení mu ovšem bylo umožněno odcestovat do Ruska a od té doby žije v Petrohradu.

„Petrovova zločinecká organizace dokázala velmi hluboko proniknout do ruských vládních struktur, a to nejen skrze Vladislava Reznika, ale i některé další ruské ministry,“ uvedl španělský státní zástupce. Španělská policie tvrdí, že Petrov dokázal infiltrovat mnohé ruské instituce, včetně městských úřadů, ministerstev, bezpečnostních složek a soukromých organizací jako bank a různých korporací, a to zejména díky Reznikovu vlivu.

„Petrov se společně se třemi blízkými známými Vladimira Putina, Nikolajem Šamalovem, Viktorem Mjačinem a Jurim Kovlčukem, stal v roce 1998 spolumajitelem Ruské banky (Bank Rossia),“ píše Svobodná Evropa. Tito tři muži stáli u zrodu kolektivu „Jezero“ (Ozero), jenž byl vytvořen s úmyslem nakoupit pozemky v blízkosti Petrohradu a na nich postavit luxusní vily. „Členové této skupiny se od těch dob dostali na velmi vysoké pozice v ruské vládě a pohádkově zbohatli,“ píše Svobodná Evropa.

Nyní je otázkou, jestli bude Moskva na vydané zatykače reagovat a jestli bude případně ochotna odsouzené zločince vydat. Téměř všichni se údajně v současné době nacházejí na území Ruské federace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…