Výměna Lessyho by neměla vést k neposlušnosti koalice, vzkázal Nečas

30.08.2012 12:17

Otázku výměny policejního prezidenta by vládní poslanci neměli nijak spojovat s podporou klíčových vládních zákonů, které má sněmovna na nadcházející schůzi schvalovat. Novinářům to ve čtvrtek řekl premiér Petr Nečas (ODS). Žádost o koaliční schůzku kvůli změnám v čele policie prý od žádného z vládních partnerů nedostal a nechystá ji. Uvedla ČTK.

Výměna Lessyho by neměla vést k neposlušnosti koalice, vzkázal Nečas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

"Vůbec netuším, jak obsazení pozice policejního prezidenta, které je výhradní pravomocí ministra vnitra, souvisí se zákony, které jsou ve sněmovně. Nesouvisí to vůbec nijak," řekl Nečas. Všem vládním poslancům vzkázal, že bez schválení klíčových vládních norem jeho kabinet pokračovat nebude.

Policejního prezidenta Petra Lessyho, který měl spory s ministrem vnitra Janem Kubicem i lídry ODS a TOP 09, ve středu obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), a v policii tak skončil. Nahradil ho jeho náměstek Martin Červíček.

Peake chce jednání koalice. Nečas o ničem neví

Okamžité ustavení Červíčka policejním prezidentem místo dočasného pověření překvapilo vicepremiérku Karolínu Peake (LIDEM). Krok podle ní může "situaci zbytečně zkomplikovat". "Nepochybně je na místě koaliční jednání nejen k této otázce, ale i k průběhu sněmovny příští týden," sdělila ČTK ve středu Peake v tiskovém prohlášení.

"Žádnou žádost o svolání koaličního jednání jsem nedostal, takže nevím, jak mám na to reagovat," řekl ve čtvrtek Nečas. Poslanci všech stran podporujících vládu podle něj musí počítat s tím, že bez schválení klíčových vládních návrhů nebude jeho kabinet pokračovat. "Nebude pak možné sestavit rozpočet pro příští rok a tím pádem ztrácí smysl existence tohoto uspořádání," řekl Nečas s tím, že nebude stát v čele "údržbářské" vlády.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …