Za co? Za co 8 a půl roku? Vitásková dostala největší „pálku“ ze všech státních úředníků a noviny se ptají proč

23.02.2016 7:15

Rekordní trest za trestný čin ve veřejné funkci si včera od Krajského soudu v Brně odnesla šéfka Energetického regulačního úřadu. Byla totiž odsouzena na 8,5 roku vězení, zatím nepravomocně.

Za co? Za co 8 a půl roku? Vitásková dostala největší „pálku“ ze všech státních úředníků a noviny se ptají proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Vitásková se podle soudu nezasadila o odnětí licencí pro dvě solární elektrárny, které patří Zdeňku Zemkovi. Licence byly vydány o silvestrovské noci roku 2010, jen pár hodin předtím, než prudce spadly výkupní ceny solární elektřiny. Zemkovy elektrárny tak na základě falz získaly nárok na dotaci ve výši dvě miliardy korun. Soud včera uznal vinnými celkem osm lidí. Nejpřísnější trest však získala Vitásková, která na ERÚ nastoupila až v následujícím roce, a to společně s úřednicí Michaelou Schneidrovou. Píše to dnešní vydání MF Dnes. 

Právě Schneidrová zastavila v únoru 2012 řízení, které mělo sporné Zemkovy licence přezkoumat. Vitásková úřednici z případu nestáhla, i přesto, že věděla, že se zná se Zemkem. Navíc prý sama měla dát úřednici pokyn, aby zastavila řízení. K tomu ale neexistuje přímý důkaz a Vitásková opakuje slova o své nevině. Sama navíc nejvyššího státního zástupce upozornila na 120 podnětů k vyšetřování solárních machinací. 

Obhájce Vitáskové Josef Lžičař po vynesení rozsudku včera prohlásil, že lobbistickým skupinám, které ji chtějí dostat z místa, odsuzující verdikt nahrál. „Pro mne je zarážející, že nikdo z předchozího vedení úřadu není stíhán,“ dodal.

Vitásková má po čtyřech letech ve své funkci skutečně mnoho nepřátel. Rozzlobila například podnikatele okázalým tlakem na ořezávání dotací pro obnovitelné zdroje energie. Energetickým firmám zase šlape na paty přísnější kontrolou cen. „Naposledy Vitásková rozbourala už schválenou změnu systému plateb za elektřinu, čímž zhatila mnohaměsíční práci několika ministerstev. Jejím argumentům však nakonec dal včera za pravdu i premiér, systém se bude pro vládu znovu analyzovat,“ píše MF Dnes.

Stejný trest jako Vitásková dostal kdysi exhejtman David Rath (ČSSD), podezřelý z rozsáhlé korupce. Exnáměstek ministra práce Vladimír Šiška dostal za manipulaci s veřejnými zakázkami let sedm.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…