Zaměstnanci nechtějí chodit na povinné kontroly. Nečas jim prý vyjde vstříc

16.05.2013 18:11

Zaměstnanci budou muset na mimořádnou lékařskou kontrolu. Čas mají ještě během tohoto jara a jejich firmy jim musí zajistit prohlídku u vlastního, v podstatě závodního lékaře. Zákon sice platí už více než rok, ovšem na mnoha místech až nyní vyvolává nesouhlas.

Zaměstnanci nechtějí chodit na povinné kontroly. Nečas jim prý vyjde vstříc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

K lékaři budou muset všichni zaměstnanci, nezáleží na povolání. Za nesplnění povinnosti pak hrozí pokuta. Zákon sice platí již více než rok, ovšem zaměstnanci se proti němu začali ve velkém bouřit až nyní. Vadí jim hlavně fakt, že od svého lékaře mají vzít a zaplatit výpis ze zdravotní karty a následně ho předat doktorovi, kterého vůbec neznají.

Podobně si stěžují i zaměstnavatelé, kteří mají lékařům tyto prohlídky platit. Kromě peněz se navíc musí dostat přes několik spisů.

Novelu zákona schválila v roce 2011 vláda Petra Nečase, nyní se ale konkrétně jeho strana ODS obrací a plánuje zrušení. "Je to zbytečná povinnost pro firmy i zaměstnance. S výjimkou některých rizikových profesí nemá ani reálný vliv na ochranu zdraví zaměstnanců," uvedl pro iDnes.cz Nečas.

"Úsilí zdravotníků zašlo zbytečně daleko. Dobrý úmysl chránit zdraví pracovníků vedl ke zbytečnému rozšíření povinností," dodal premiér s tím, že plánuje změnu.

Ministerstvo zdravotnictví ale dosavadní výroky premiéra nekomentuje. "Není zřejmé, zda chce zdravotní prohlídky rušit kompletně, nebo se to má týkat jen některých specifikovaných povolání. Nicméně jsme ochotni o tom jednat," přiblížila mluvčí Viktorie Plívová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trump: Nechám Ukrajinu Putinovi? Takto to je. A je to skvělé

8:21 Trump: Nechám Ukrajinu Putinovi? Takto to je. A je to skvělé

Donald Trump poskytl velmi obsáhlý rozhovor časopisu Time. I když značnou část zabraly polemiky s re…