Zaorálek promluvil z ČT o ruské propagandě. Schopní čeští novináři jí prý dokáží čelit

11.07.2016 22:41

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v pondělních Událostech, komentářích České televize promluvil o poměru mezi Severoatlantickou aliancí a Ruskem. NATO prý rozhodně nemusí hledat nepřítele, jeho primárním zájmem je totiž obrana svobod v členských státech. Zmínil také boj s propagandou, na který prý i Česko má kvalitní novináře, ale není to jen na nich. Svou roli v tom hraje i sociální smír ve společnosti.

Zaorálek promluvil z ČT o ruské propagandě. Schopní čeští novináři jí prý dokáží čelit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

„Chceme se bavit o tom, jak předejít potenciálním konfliktům tam, kde by k nim dojít mohlo. To je taková první elementární věc, abychom vyloučili nehodu, která se může rozrůst,“ upozornil člen české vlády hned na úvod ke vztahu NATO – Rusko. Na summitu ve Varšavě dospěl k názoru, že Aliance jedná sebevědomě a s rozvahou.

„Dává se najevo, že bereme smrtelně vážně to, že pro každého člena budujeme kolektivní obranu,“ dodal ministr. Mezinárodní jednotky NATO byly vytvořeny proto, aby bylo zřejmé, že i Pobaltí patří mezi země, které jsme všichni společně odhodláni bránit. To ovšem neznamená, že je Rusko vnímáno jako nepřítel číslo jedna. NATO se chová jako sebevědomá klidná Aliance, která nepotřebuje hledat nepřítele,“ dodal na dokreslení.

S odvoláním na slova prezidenta USA Baracka Obamy dodal, že členové NATO nepotřebují hledat nepřítele, protože především hájí své svobody. Víte, Barack Obama na společné večeři řekl, že se nám jiné státy smějí, protože je možné, že my jako politici tu zítra nebudeme, protože nám skončí mandát nebo už nás znovu nezvolí. Ale to je ve skutečnosti naše síla, to je síla naší svobody, kterou musíme hájit,“ řekl podle Zaorálka Obama partnerům.

To, že je tato základní myšlenka NATO stále přitažlivá, svědčí i fakt, že zájem o spolupráci mají Austrálie, Finsko či Švédsko, které nejsou členy NATO, ale chtějí se společenstvím spolupracovat.

Ve druhé polovině svého vystoupení zmínil i boj proti ruské propagandě. Česká republika je ochotná se podílet na boji s propagandou. „Máme schopné novináře a jsme schopni se na tom podílet,“ pochvaloval si člen vlády. Ale není to prý jen o novinářích. „To je také budování společnosti, která drží pohromadě, která je sociálně spravedlivá,“ zaznělo z úst šéfa české diplomacie. To jsou věci, o které se nemůže postarat armáda, ale s naší schopností odolávat tlaku propagandy to hodně souvisí.

Nakonec zmínil i migrační krizi. NATO se prý dnes názorově posunulo. „Je evidentní, že jestli nedáme v tomto síly dohromady, tak nás to může ohrozit víc než nějaká armáda,“ varoval Zaorálek. Končící americký prezident Obama dal na summitu najevo, že se Aliance bude více angažovat v boji proti Islámskému státu. Stejně tak bylo rozhodnuto, že bude spuštěna operace Mořský strážce na ochranu ostrovní hranice EU.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…