Zatčení hejtmanky Vaňhové: Chovali se ke mně jak k psovi... Tak to začalo. Více z pozadí akce Bradáčové

14.12.2016 7:41

Někdejší ředitel ROP Severozápad Petr Kušnierz odešel před necelým rokem od soudu se sedmiletým trestem za machinace s evropskými dotacemi. Když mu bylo jasné, že si v trestním řízení nestojí moc dobře, rozhodl se, že „začne zpívat“ a policii celý systém manipulací s dotacemi popíše. Výsledek můžeme vidět nyní, když Lenka Bradáčová obvinila 24 lidí včetně bývalé hejtmanky Jany Vaňhové.

Zatčení hejtmanky Vaňhové: Chovali se ke mně jak k psovi... Tak to začalo. Více z pozadí akce Bradáčové
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Setkání s prezidentem Zemanem v Kadani, v hledišti se objevila i exhejtmanka Jana Vaňhová.

„Žádal jsem bývalé kolegy o pomoc. Všichni se ke mně chovají jak k prašivému psu,“ postěžoval si ředitel Kušnierz před svým odsouzením, již druhým. Vysvětloval tím, proč začal s policií spolupracovat. A dodal konkrétní jména politiků z Ústeckého i Karlovarského kraje. Výsledky jeho svědectví podle Lidových novin vidíme právě dnes.

Vrchní státní zástupkyně ve spolupráci s Národní centrálou proti organizovanému zločinu v úterý rozeslala obvinění ze zvlášť závažného zločinu poškození finančních zájmů Evropské unie ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Celkem 24 osobám včetně bývalé hejtmanky z ČSSD.

Té Lidové noviny věnují zvláštní text, ve kterém ji představují jako „symbol severočeského Palerma“. Připomínají jejího partnera, kontroverzního podnikatele Romana Housku, zavražděného v listopadu 2013, nebo způsob, jakým se po vítězných krajských volbách roku 2008 zmocnila hejtmanství na úkor původního lídra kandidátky Jaroslava Foldyny. Pikantností je i historka o počátku její velké politické kariéry. V ní se stává v roce 2005 neznámá poslanecká asistentka z Chomutova členkou nejužšího vedení strany, protože ve vedení musela být zastoupena alespoň jedna žena a nejvýznamnější sociální demokratky jako Petra Buzková či Hana Orgoníková se ještě před volbou navzájem pobily.

Anketa

Vadí vám, že o Vánocích budou zavřené supermarkety a velké prodejny?

20%
hlasovalo: 6588 lidí

Především se podle Lidových novin vyšetřovatelé zajímají o éru let 2007–2013. A figurovat v ní mají i vlivní severočeští podnikatelé jako Alexander Novák nebo Daniel Ježek. Naopak Patriku Oulickému, kterého mnozí označovali za „severočeského kmotra“, se prý stíhání vyhnulo.

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se od hejtmanky Vaňhové i celé kauzy distancoval. Jedná se prý o minulost, která se netýká současné vlády. Podle informací Lidových novin je ale mezi obviněnými například i Petr Navrátil, současný krajský předseda ČSSD v Karlových Varech.

Podle šéfredaktorky serveru Neovlivni.cz Sabiny Slonkové by se případ bez svědectví Kušnierze nikdy nepodařilo rozplést. „Podepíše to každý kriminalista, který někdy vyšetřoval chobotnici přisátou na veřejné peníze: bez člověka zevnitř či online odposlechů nemáte šanci viníky usvědčit,“ píše.

CELÝ TEXT ZDE

Ačkoliv se prý o „chobotnici“ v ústeckém dotačním programu vědělo dlouhé roky, až po jeho svědectví mohli kriminalisté rozjet zatýkání ve velkém. „Jako stěžejní se ukázalo svědectví Petra Kušnierze. Detailně popsal konkrétní dotační podvody i role jednotlivých aktérů. Díky němu a postupně dohledaným listinným důkazům se podařilo případ rozkrýt,“ cituje server svědectví z policejních složek. Policisté i Lenka Bradáčová však odmítají napřímo říct, že zasáhli díky Kušnierzovi – i kvůli případné ochraně svědka.

Kušnierz se prý „rozpovídal“, už když poprvé seděl ve vězení (odseděl si tři a půl roku, letos dostal dalších sedm) a vše policistům popsal v obsáhlém dopise. Když poté podruhé stanul před soudem, hovořil o tom už i veřejně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…