Zeman posílá Forejta, aby pozval papeže do Česka. Velvyslance to překvapilo

30.04.2013 19:50

Prezident Miloš Zeman vysílá do Vatikánu šéfa svého protokolu Jindřicha Forejta, aby tam ve středu na zvláštní schůzce papeži Františkovi předal pozvání k návštěvě České republiky. Ta se nyní jeví jako ne příliš pravděpodobná. Český velvyslanec ve Vatikánu Pavel Vošalík ČTK řekl, že o plánu na předání dopisu neví. Mluvčí prezidenta Hana Burianová ale uvedla, že Hrad věc konzultoval i s českou diplomacií.

Zeman posílá Forejta, aby pozval papeže do Česka. Velvyslance to překvapilo
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman u pomníku M. R. Štefánika během návštěvy Bratislavy

"Bude to v průběhu dne a bude to trvat jenom pár minut. Půjde opravdu jenom o to předání těch dvou dopisů," řekla Burianová o pozvánkách českého prezidenta a církve. Hrad do Vatikánu podle Burianové vysílá Forejta kvůli tomu, aby prezident zdůraznil, jak mu na pozvání záleží. První květnový den je dnem volna i ve Vatikánu. "Nevidíme v tom jediný problém, proč by to předání nemohlo proběhnout v průběhu státního svátku," dodala.

"Já oficiálně o žádném dopise a předávání nevím," řekl ČTK Vošalík. Podle diplomatických zvyklostí obvykle podobná pozvání přes české ambasády chodí. "Je to prokonzultováno nejenom s panem velvyslancem nebo s ministerstvem zahraničí, ale samozřejmě i s nunciem a panem (kardinálem Dominikem) Dukou," uvedla však hradní mluvčí.

Forejt se ČTK k detailům předání pozvánky odmítl vyjádřit. Muž, který působil i u prezidenta Václava Klause, usiloval o post velvyslance ve Vatikánu. U Zemana nakonec zůstal, podle informací ČTK by ale o diplomatické místo nadále stál.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…