Zeman zahajuje návštěvu Arménie. Navštíví také tamní muzeum genocidy

08.06.2016 6:03

Prezident Miloš Zeman dnes zahájí oficiální jednání v Arménii. V metropoli Jerevanu nejprve navštíví muzeum genocidy, poté se sejde s arménským protějškem Seržem Sargsjanem. V plánu má také účast na česko-arménském podnikatelském semináři.

Zeman zahajuje návštěvu Arménie. Navštíví také tamní muzeum genocidy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Zeman do země přiletěl již v úterý večer. Prvním bodem oficiálního programu je ale až dnešní pietní akt v muzeu vyvražďování Arménů. Český prezident během něj položí věnec u tamního památníku a v areálu poté zasadí strom.

Otázka vyvražďování arménského obyvatelstva Osmanskou říší za první světové války je pro kavkazský region velmi citlivým tématem. Arménie tehdejší události, při kterých zemřelo až 1,5 milionu lidí, označuje za genocidu. V Turecku, nástupnickém státu Osmanské říše, je použití takového označení považováno za trestný čin. Česko se dosud k zemím, které události za genocidu označují, nepřipojilo. Zeman ale již v minulosti takový termín použil. Očekává se, že se k této ožehavé otázce během své návštěvy vyjádří.

Ve čtvrtek Zeman z Arménie odletí na návštěvu Makedonie.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…