Zkušený americký diplomat: Rusko patří do Evropy. A o Trumpovi a elitách také promluvil dost nečekaně

11.12.2016 16:49

„To, co se dnes děje v zemích jako Česká republika, Maďarsko nebo Polsko, je osobně pro mě jako pro člověka, který strávil dlouhá léta ve státech střední a východní Evropy, velmi bolestivé a znepokojivé,“ míní bývalý velvyslanec Spojených států amerických v Litvě a Kazachstánu Larry C. Napper.

Zkušený americký diplomat: Rusko patří do Evropy. A o Trumpovi a elitách také promluvil dost nečekaně
Foto: donaldjtrump.com
Popisek: Donald Trump

Larry C. Napper byl osobně přítomný pádu Ceausescova režimu v Bukurešti, kde v té době pracoval na americkém velvyslanectví v pozici diplomata. Od té doby zastával několik významných funkcí, v rámci kterých měl na starosti asistenci státům střední a východní Evropy s přechodem k demokracii.

Na začátku devadesátých let byl jmenován velvyslancem Spojených států v Litvě a později stejnou pozici zastával v Kazachstánu. Napper si při své návštěvě ruského Petrohradu našel čas na krátkou besedu, v rámci které pohovořil o výsledku voleb v USA a šířící se vlně populismu.

V úvodu Napper krátce zmínil své působení v Bukurešti a poté promluvil o současném politickém vývoji regionu, ve kterém dlouhá léta působil, střední a východní Evropy.

„Intelektuálně rozumím tomu, proč se děje to, co se děje. Mnozí lidé nejsou spokojení s porevolučním vývojem v těchto zemích, což dává příležitost populistickým politikům, kteří až tolik nelpí na duchovních a procedurálních principech demokracie,“ zmínil bývalý americký diplomat.

„Do určité míry je to pro mě skutečně bolestivé,“ přiznal Napper. „Na druhou stranu jsem si dobře vědom toho, že se ve všech těchto státech nachází neuvěřitelný lidský potenciál, který nedovolí to, aby se politické systémy těchto zemí navrátily zpět o několik desítek let dozadu. Jsem si jist, že země jako Česká republika zůstanou napevno ukotveny v euroatlantickém sytému, který by podle mého názoru měl zahrnovat i Rusko.“

„Kdo by si před několika lety pomyslel, že se něco takového přihodí v zemích, jako jsou Itálie, Maďarsko nebo Spojené státy. Mělo by nám to všem sloužit příkladem toho, že věci se vždy neodehrávají tak, jak většina lidí očekává. Raději bychom měli být všichni připraveni na další ‚neočekávaný‘ průběh. Já osobně jsem byl 8. listopadu velmi překvapen,“ uvedl.

„Zdá se mi, že, alespoň tedy ve Spojených státech, stále více narůstají rozdíly mezi obyvateli měst a vesnic. Životy těchto lidí jsou čím dál více odlišné, což vytváří nerovnováhu a jakýsi sociální tlak. Všichni jsme viděli volební mapu, kde jsou obě pobřeží modrá, což znamená, že lidé tam volili převážně demokraty. V podstatě celý zbytek země je pak červený, republikánský.“

„Nikoho nepřekvapilo, že lidé ve velkých metropolitních oblastech jako New York, Los Angeles či San Francisco volili v naprosté většině demokraty. To jsou samozřejmě tradičně velmi liberální oblasti. Stejný trend je ovšem možné vypozorovat i v tak konzervativním státě, jako je Texas, v jeho největším městě Houstonu lidé volili rovněž demokraty. Zbytek státu je ovšem téměř celý zahalen v rudém.“

Mezi metropolity se podle bývalého profesionálního diplomata vyskytuje vzrůstající tendence pochybovat o validitě volebních hlasů lidí s nižším dosaženým stupněm vzdělání, kteří se nacházejí převážně v menších městech a na vesnicích a kteří se nebyli schopni integrovat do světového ekonomického systému.

„Trump si tohoto trendu byl velmi dobře vědom a dokázal toho mistrně využít,“ zmínil Napper.

„Slyšíte to, co se vám snaží říct? Snaží se vám namluvit, že váš hlas má menší váhu. Ano, možná nemáte dlouhý výpis titulů, jako mají tito lidé. Možná nemáte možnost neustále cestovat do zahraničí a nemluvíte třemi, čtyřmi cizími jazyky. To z vás ovšem v žádném případě nedělá žádné občany druhé kategorie. Já naprosto rozumím vašim obavám a jsem za vás ochoten bojovat,“ uvedl Napper příklad toho, jak se svými voliči hovořil Donald Trump.

„Byla to velká show: všechny ty kšiltovky, symboly a detailně promyšlená rétorika, na spoustu lidí to opravdu zapůsobilo. Přestože Trump se na spoustu setkání se svými voliči dopravoval helikoptérou, dokázal je přesvědčit o tom, že rozumí jejich problémům a zajistí to, aby se jejich život v budoucnu kvantitativně zlepšil,“ poznamenal v závěru Napper.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…