Zrušení základní vojenské služby či branné výchovy nás bude brzy šeredně bolet, varuje elitní bojovník Němec

16.04.2016 6:55

Protiteroristické cvičení zažila ve čtvrtek večer Praha. V prostorách ČVUT v Praze 6 se v rámci scénáře, připraveného bývalým dlouholetým příslušníkem protiteroristické policejní jednotky URNA, válečným veteránem z Afghánistánu a nyní také instruktorem kurdských milic bojujících proti Islámskému státu Lumírem Němcem sešly zhruba dvě desítky cvičících. V reálu si vyzkoušeli, jaké to je stanout tváří v tvář, s holýma rukama, ozbrojenému šílenci nebo fanatikovi.

Zrušení základní vojenské služby či branné výchovy nás bude brzy šeredně bolet, varuje elitní bojovník Němec
Foto: archiv
Popisek: Lumír Němec

„Úkolem cvičení bylo představit několik možných scénářů možného řešení této kritické situace. Když jsi prostě ve špatný okamžik na špatném místě. Samozřejmě tyto zkušenosti nejsou univerzální, nedají se použít na úplně všechny události a ani vám nezaručí na sto procent, že přežijete. Je ale vždycky lepší udělat něco, než nic. To vás totiž fakt spolehlivě zabije,“ řekl po skončení výcviku ParlamentnímListům.cz Lumír Němec. Scénář podle něj vycházel z tragických teroristických útoků, které se odehrály v posledních letech v Africe a Evropě, např. masakru v redakci Charlie Hebdo v Paříži, ale třeba i z řádění šíleného střelce v Uherském Brodě.

„Bohužel, opět se mi potvrdilo, že dnešní hlavně mladší generace jsou co do přípravy na obranu sebe nebo svých blízkých absolutně, ale absolutně nepřipravené. Lidé dnes vůbec nevědí, jak mají jednat, když najednou do dveří vpadne nějaký šílenec, netuší, jak skutečně funguje granát, kolik mají třeba času se někam ukrýt, než vybuchne. Jasně se ukazuje, že zrušení základní vojenské služby, ale i branné výchovy na školách, byla velká chyba a tohle nás bude jednou, a obávám se, že už brzy, ještě šeredně bolet,“ sdělil redakci Němec.

Za situace, kdy třeba v okrese Česká Lípa slouží o víkendu přes noc jen dvě, přinejlepším tři policejní auta a podstav v armádě znemožňuje řádný výcvik nováčků a záloh (jak ukázaly třeba tragicky nízké počty některých jednotek Aktivních záloh, např. v Karlových Varech nebo u Vojenské policie, pozn. red.) se tak občan prostě nemůže spolehnout na efektivní pomoc pouze státu, pokud se dostane do nějakého nebezpečí – přestože řádně platí daně.

„Nejsem příznivcem domobran a jim podobných spolků, ale jsem přesvědčen o tom, že lidé se budou muset v blízké budoucnosti více starat o své bezpečí sami. Dokud nedojde k efektivnímu navýšení ozbrojených složek, lidem ani nic jiného nezbude. Druhým faktorem je, že teroristé útočí na tzv. měkké cíle, a i když budou počty policie a armády navýšeny, stejně nemohou být všude. V prvních okamžicích teroristického útoku si občané budou muset pomoci sami,“ vysvětluje Němec. „Proto jsem začal vysvětlením zásad, jak se mají chovat při osvobozování, při evakuaci a jak v zajetí, aby měli co největší šanci přežít. Vysvětlil jsem základní pravidla Uteč! Ukryj se! Bojuj! a promítl jim videa ze skutečných zásahů,“ popsal počáteční strukturu kurzu Němec.

Pak do místnosti najednou vpadl maskovaný únosce se samopalem a začal střílet. „Samozřejmě slepými, ale ten šok z překvapení i hluboký efekt způsobil, že na první pokus nic neudělali. V reálu by tak byli všichni mrtví. Později jsme začali procvičovat a zkoušet různé modelové situace. Přepadení se cvičili, jak zabarikádovat dveře před útočníkem, jak se ukrýt v místnosti nebo jak se připravit na obranu a útok. Vysvětli jsem jim, že jít do konfrontace s útočníkem lze, když mají výběr pouze ze dvou možností. Neudělám nic a umřu jistě nebo se pokusím něco udělat a mám určitou šanci, že to vyjde. Vždy je lepší se střetu vyhnout, ať útěkem nebo se ukrýt. Vyzkoušeli si prakticky, jak je důležité začít házet po útočníkovi různé předměty a tím rozptýlit jeho koncentraci, což jim následně umožnilo efektivněji zaútočit. Vždycky je lepší vědět a nikdy to nepoužívat, než to nevědět a umřít,“ uvedl Němec.

„Lidi byli z toho nadšení. Vědí už totiž, že bezpečnostní situace není dobrá a může být ještě horší. A tak cvičili poctivě. Jeden inženýr mi po skončení řekl, že si je dobře vědom toho, že není otázkou zda, ale kdy tohle u nás nastane. A tak chce na tento okamžik být připravený,“ dodal pro ParlamentníListy.cz bývalý velitel SOG Lumír Němec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…