Zvon Václava Havla bude. Nadace už na něj vybrala dost peněz

11.12.2016 19:17

Nadace Charty 77 už shromáždila peníze potřebné na odlití zvonu Václav, který se příští rok rozezní v kostele svatého Havla na pražském Starém Městě a má připomínat odkaz bývalého prezidenta Václava Havla. V dnešní aukci v Žižkovském divadle Járy Cimrmana se prodalo všech 13 dražených zvonků, jež prošly rukama lidí, kteří mají s Havlem společné vzpomínky. Výtěžek z dnešní i následujících aukcí jde právě na odlití zvonu.

Zvon Václava Havla bude. Nadace už na něj vybrala dost peněz
Foto: Město Bohumín
Popisek: Přesun kostelních zvonů.

„Podařilo se vydražit všechny zvonky a udělalo to částku téměř 200 000 korun,“ řekla ČTK o dnešní dražbě Soňa Keppertová z Nadace Charty 77. Náklady na odlití a umístění zvonu jsou předběžně vyčísleny zhruba na 850 000 korun, podle webu sbírky bylo před aukcí vybráno přes 808 000 korun.

Zvonků se bude postupně dražit 30, další dva 18. prosince v budově Nové scény Národního divadla. Těmi si tam lidé nyní mohou zazvonit a do veřejné sbírky na zvon Václav přispět. Aukce pak budou pokračovat do 5. března, kdy má být zvon vysvěcen. Zvon pro Havla se odlévá v Rakousku, podle organizátorů nemají české zvonařské firmy zkušenosti s litím zvonu požadované konstrukce.

Dražené zvonky se dostaly například do rukou Dagmar Havlové, Ivana Havla, Medy Mládkové, Marty Kubišové, Zdeňka Svěráka, Jiřího Bartošky nebo Ladislava Špačka. Od nich pak putovaly k dalším lidem včetně těch, kteří bývalého prezidenta neznali osobně. Některé kusy se dostaly i do Ameriky nebo na Slovensko. Nejdelší cestu podle Keppertové urazil zvonek číslo 27, který začínal u někdejšího šéfa Havlovy kanceláře Iva Mathého. Cestování zvonků je doloženo na webu spolu se vzkazy jejich jednotlivých držitelů.

Na cestu se zvonky vydaly v srpnu, počátkem prosince se začaly vracet do nadace. Na dnešní aukci se podle Keppertové přišel podívat Zdeněk Svěrák. Některé zvonky koupili lidé, kteří se s Havlem někdy setkali. Ve prospěch sbírky se dnes dražily také Přenosné rozhledny Járy Cimrmana.

Zvon Václav bude umístěn v jižní věži kostela svatého Havla, kde chybí od druhé světové války. Původně tu byl zvon stejného jména, byl ale zrekvírován za první světové války a jeho nástupce nepřečkal druhou světovou válku. Václav bude viset v kostele svatého Havla spolu s nejstarším pražským zvonem Marií, který je z roku 1455.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…