Antonín Šebek: Co motivuje jednání paní Merkelové

09.01.2016 15:49

Zatím se o tom diskutuje hodně málo. Je to vliv rodinné výchovy, je to vliv německého pocitu viny a nebo projev humanity? Nebo je v tom něco jiného?

Antonín Šebek: Co motivuje jednání paní Merkelové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

Spolková republika Německo se otřepala z válečných ztrát a prožila svůj první hospodářský zázrak. Za nesmírně velkých nákladů spojených s připojením ekonomiky NDR se Německo dopracovalo k dalšímu hospodářskému zázraku a stalo se vůdčí složkou Evropské unie. Paní premiérka za to hlavně doma sklízí nekončící chvalozpěvy.

A to přesto, že celá řada členských zemí tzv. eurozóny do té vznešené skupiny nepatří. Nejde zdaleka jenom o Řecko. 

Pro ilustraci zacituji část z vystoupení ekonomky  Ilony Švihlíkové (ČRO2 – Jak to vidí):

„Ono šlo prostě o to mocensky ustanovit určitý systém pravidel, který vyhovuje dominantně Německu a ten prostě nanutit ostatním, a Řecko se stalo prostě tím prvním obětním beránkem, jo, takže dominantně šlo o mocenský vliv. ....

Německý  ministr financí se domnívá, že ten německý model je nejlepší a že by bylo vhodné, aby se Evropská unie skládala z takových 27 malých Němecek, které budou dělat všechny stejnou hospodářskou politiku, přestože to pro ně vůbec  není vhodné, že každá ta země potřebuje nějaký svůj vlastní manévrovací prostor. A Řecko je vlastně první případ, kterému to bylo jaksi nanuceno...“ Konec citátu.

Ještě jsme nepřestali kroutit hlavou, jak Němci s Řeky ve finační oblasti zachází a ještě jsme si nezvykli na ohromný rozsah tzv. kvantitativního uvolňování (což je další tisk peněz ve značném rozsahu). A už je tady další důkaz toho, že  Brusel je  sice plný velmi dobře placených úředníků, ale současně zde neexistuje reálný plán, jak se vypořádat s přílivem tzv. uprchlíků.

O tom jste mnohé četli či slyšeli. Zacituji Vám velmi zajímavou část vystoupení pana Andora Šándora ze stejného pořadu, tj. Jak to vidí: „ ...Je nutné si připustit, že v prostoru Evropské unie se pohybuje řada lidí, o kterých nic nevíme. Pokud jde o migrační vlnu, tak odhad je minimálně 300 tisíc lidí, kteří jsou někde, nikdo neví, kdo to je, kde jsou. To je obrovské číslo. A kdyby se z toho generovala jenom jedna promile nebezpečných lidí, tak je to velký problém. ...“ Konec citátu.

Proč právě do tohoto zasáhla (v rozporu s vlastními závaznými pravidly EU) právě paní Angela? Tím svým „zvacím projevem“.  Zkusil jsem bádat. Je to vliv jejího rodinného prostředí?

"Člověk se nestává věřícím tím, že vyroste na faře“, tak se píše na  straně 17, knihy „První život  Angely M.“ Krátká rekapitulace: Její otec, farář Horst Kasner se v roce 1954 (kdy už se Západní Německo začalo vzpamatovávat) se s rodinou přestěhoval ze západního Hamburku do NDR. (Byl ročník 1926, co dělal za války se prý neví).

Copak o to. Ale je velmi  těžké si představit, jak v takovém postavení mohl on coby farář se svou rodinou v tehdejší NDR vůbec existovat. Mladá Angela Dorothea sledovala tyto veletoče zblízka a byla to nejlepší kvalifikace pro politický život. Kdy jeden den řeknete to a druhý den o tom samém zase ono. Nebyla to kolaborace, ale ani disent.

Já jsem přesvědčen, že na ni také (jako na většinu Němců)  zapůsobila práce Karla Jasperse (1883 – 1969).  Velmi  známý německý filosof. Povoláním lékař, specialista na psychiatrii.  Jeho útlá knížka „Otázka viny“ vyšla těsně po válce v roce 1946, coby (cituji) „... aktuální reakce na právě skončivší druhou světovou válku. Jaspers se zde zabývá různými pojetími viny, kterou „klasifikuje“ ze čtyř hledisek:

  • kriminální vina – zločiny, individuální i kolektivní, instancí je soud
  • politická vina – spojená s ideologií odpovědnost všech občanů státu za důsledky jednání státu
  • morální vina – prohřešky každého z nás, instancí je naše vlastní svědomí
  • metafyzická vina – „nejvyšší“, hranice mezí ní a vinou morální nezřetelné, můžeme za ní vidět humanitu, odpovědnost před Bohem, transcendentní instancí

Hlavní myšlenkou této práce je snaha postihnout vinu ve všech jejích aspektech.“ Konec citátu. 

Paní Angela se zžila s křesťanským rodinným prostředím a prožívá léta hojnosti. Vidí tedy možnost pomoci lidem, kteří trpí válečnými událostmi?  Nic se neděje nahodile. Takže tipuji:

-       Obydlí prázdné paneláky ve Východní Marce?

-       Přestěhuje domů například výrobnu z Mladé Boleslavi?

-       Turků je moc nebo málo?

-       Bude druhou Matkou Terezou?

-       Chce se stát první Generální tajemnicí OSN?

Já to také nevím. Ale všiml jsem si, že se tyto úvahy a varianty o myšlenkových pochodech paní M.  v mediích moc  nevyskytují. Takže si rád nechám nadávat, bude-li to podloženo alespoň nějakými argumenty.

Argument, že takhle by se měl podpořit růst populace v Německu však u mne neobstojí. Znám Němce a vím, že pokud by někdo přerozdělil daně versus mateřské příspěvky, tak by to zabralo. Mají také rádi peníze.

A přišlo by to nesrovnatelně laciněji, když na misku vah dáme reálné nebezpečí zániku křesťanské kultury. To by  tatínek farář nerad shůry viděl.

Nyní slyšíme z pusinky Angely M., že že budou případní pachatelé z řad přistěhovalců vráceni.  S prominutím -  JSOU TO KECY, neboť:

1/Jak budou "provinilci" identifikováni, když dokumenty nejsou? Kam a kdo konkrétně v té tmě strkal ruku atd. atd.

2/Kam a jak je chtějí dopravit? Například do kterého konkrétního místa v Sýrii? Každé město je obsazeno jinou zlobivou skupinou. Může jít o vydání na jistou smrt.  A co když je (v lepším případě) odmítnou přijmout? Ha!

3/Kolik německých dobře placených právníků se na tomhle napase a jak dlouho se jim podaří odvolávat?

Takže to zase spadne pod stůl a bude to zapomenuto díky dalším skandálům.

Kdybych byl jejím poradcem, tak bych jí doporučil, aby dala zapálit pár svíček do kostela.

Když si uvědomíte, jak jeden falšovaný mrtvý student rozpálil jinak laxní Čechy, Moravany,

Slezany i Slováky. Stačilo, aby jeden „správně orientovaný muslim“ vytáhl kudlu.

BOHUŽEL SE ZAČNE JEDNAT, AŽ TO NĚKDO ODNESE NA ŽIVOTĚ.

Andělka má na mále, neposbírá korále.

Dodatek: Podezříváme nové vedení v Polsku z osnování cenzury a upravování faktů.  Jak to, že tyto masové události se staly na Silvestra a do medií se dostaly až díky tlaku na interntu AŽ ŠESTÉHO LEDNA? Kdo s tím tady ve skutečnosti manipuluje? Ví to někdo z kolemjdoucích?  Děkuji za takovouto informaci. 

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…