Bohuslav Čížek: Tahounem růstu průmyslu zůstal automobilový průmysl

08.01.2016 17:54

Ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu komentuje výsledky průmyslu za listopad 2015:

Bohuslav Čížek: Tahounem růstu průmyslu zůstal automobilový průmysl
Foto: spcr.cz
Popisek: Svaz průmyslu ČR, SP ČR

Výsledky průmyslu za listopad 2015 byly v souladu s očekáváním SP ČR, když průmyslová produkce v listopadu meziročně vzrostla reálně o 5,7 %, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů pak o 3,2 %. Stejně tak ani za prosinec žádné negativní překvapení neočekáváme, což potvrzují kromě informací od našich členů například i statistické indikátory či vývoj zakázek za listopad, když meziročně jejich hodnota celkově vzrostla o 7,2 %. Rok 2015 lze tedy z pohledu objemu průmyslové produkce považovat za rekordní.

„Tahounem růstu průmyslu zůstal automobilový průmysl. Rostla také výroba pryžových a plastových výrobků či výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků. Naopak poklesla výroba chemických látek a přípravků či výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla,“ uvedl ředitel Sekce hospodářské politiky SP ČR Bohuslav Čížek.

Nízké ceny ropy, zakázky ze zahraničí, lepší nálada v ekonomice jsou jedny z faktorů pokračujících příznivých výsledků průmyslu. Nadále jeho produkce i zakázky rostou a nedochází k žádným negativním překvapením. I přes některé méně pozitivní ekonomické zprávy z posledních dní nevidíme důvod k pesimismu a firmy nadále očekávají pokračování růstu investic, zakázek či zaměstnanosti. To potvrzují i naše šetření ze závěru roku, která pravidelně SP ČR provádí s ČNB. Mezi zmíněné rizikové faktory patří například pokračující geopolitické problémy, nižší tempa růstu některých rozvojových zemí a související vývoj finančních trhů či slabší výsledky průmyslu oproti očekáváním v USA či Německu. V roce 2016 očekáváme, že růst ekonomiky bude pokračovat, i když nižším tempem než v loňském roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…