František Dostál: Ohlédnutí se po několika letech

01.01.2016 11:39

Začíná se psát nový letopočet a u mě nastala chvíle k malému ohlédnutí. Každý týden dávám od sebe do éteru dva až tři blogy doplněné fotografiemi. Vlastně bývá to taková normálka v lidském životě.

František Dostál: Ohlédnutí se po několika letech
Foto: archiv
Popisek: František Dostál

Člověk, který mnohé prožil, na vlastní kůži okusil, k lecčemus se připletl, ať již vlastní vinou, či pod knutou moci do malérů, ve své duši ukrývá více porozumění a pochopení pro své okolí. Nehází zlými slovy a nesmyslným obviňováním lidí, které nikdy nepotkal, a navíc o nich neví zhola nic. Také taková další normálka, s níž se člověk seznamuje při osočování i po zveřejnění textu, jako je třeba i ten, do kterého se dosud nekvaltující člověk začetl. Samozřejmě, že takto své ego prezentující člověk má právo na všelijaké názory, k nimž ale osočování nepřísluší.

Názory je správné vyslovit. Nadávání je něco jiného. Vědoucí člověk to nemívá snadné a spíše zůstává v pozadí. Ano, vše okolo nás se nějak víc radikalizuje, ale řešení abys pohledal. A pak, život je příliš krátký a snad alespoň v čase adventním bylo potřebné vzít svého blízkého za ruku a upřímně se mu podívat do očí.

V několika vzdálených zemích po sobě střílí kdekdo a těžko říct, zdali tam zůstalo ještě nějaké město, co není v troskách. Také tam se začínalo vykřikováním. Jako kluk jsem spatřil také hodně ruin a kosti potažené ještě lidskou kůží, co se ještě hýbali. Určitě také proto nemám rád, když někdo dší síru a plive oheň třeba i na fotoblog, který se mu nelíbí. Nikdo z nás nebývá se vším spokojený. Taková další normálka, že?

Přelom roku byl spojený s jásotem, někdy i řevem a cinkotem skla v ulicích. Došlo určitě i na utržené prsty a spálené záclony. Běžná normálka. Třeba později dojde i k divení, proč najednou jsou vyšší poplatky za vodu i za odvoz odpadků. Asi náš život postrádá víc pokory, pochopení a docela obyčejných úsměvů. Nějak se navyšuje úlisnost, chamtivost a neduhy, které ji doprovázejí. Jenže přišel čas i plnění dobrých předsevzetí a já všem dobrým a hodným lidem upřímně držím palečky. Říká se, chytrého trkni, ale hlupák zůstane chytrákem až do smrti, takže se o své blbosti ani nedozví.

hudebník a sníh foto Fr Dostálbez sněhu foto Fr Dostál

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty