Jan Bureš: Nezaměstnanost v Evropě padá, Česko je opět druhé nejlepší

07.01.2016 15:15

Nezaměstnanost v eurozóně dál klesá. V listopadu poklesla na 10,5% - to je nejnižší uroveň od podzimu 2011. Ještě lépe je na tom tradičně Evropská unie, kde nezaměstnanost spadla na 9,1% - nová šest a půl letá minima. Navíc, hned na druhém místě mezi evropskými zeměmi se umístilo hned za Německem znovu Česko (4,6%).

Jan Bureš: Nezaměstnanost v Evropě padá, Česko je opět druhé nejlepší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Dobrá čísla z evropského trhu práce potvrzují naše sázky na zrychlující spotřebu domácností v tomto roce. Spotřeba domácností by měla být motorem růstu jak Evropské unie, tak i Česka. A bude pravděpodobně kompenzovat slabší zahraniční obchod. Spotřebitelům krom lepších pracovních vyhlídek a zrychlujících mezd pomohou také pokračující poklesy cen energií a ropy.

Při pohledu na regionální strukturu nezaměstnanosti jsou stále patrné značné rozdíly. Mezi Německem s nejnižší nezaměstnaností (4,5%) na straně jedné a Španělskem (21,4%) nebo Řeckem (24,6%) na straně druhé je stále poměrně velká propast. Situace se ale postupně vylepšuje a právě Španělsko zaznamenalo za poslední rok nejvýraznější pokles v míře nezaměstnanosti. V  roce 2016 očekáváme další pokles nezaměstnanosti právě v místech s vyšší mírou nezaměstnanosti - Španělsko, Itálie.

Trhy pravděpodobně nebudou ve světle bouřlivého vývoje v Číně a padajících cen ropy na čísla bezprostředně reagovat. Nižší nezaměstnanost nicméně může pomoci uklidnit ECB, která by nemusela být v tuto chvíli výrazně znepokojena ze snižujícího se inflačního výhledu a nízkých inflačních očekávání (viz graf níže).

Jan Bureš

Hlavní ekonom Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …