Jan Urbach: Bude "Mein Kampf" v Německu povinnou četbou?

28.12.2015 14:07

Sdružení učitelů v Německu navrhlo, aby kniha "Mein Kampf" Adolfa Hitlera byla zařazena na seznam školní literatury. Názor, že s patřičným komentářem a analýzou by se tam měla dostat, vyjádřil šéf sdružení Josef Kraus. Podle jeho soudu by to pomohlo k větší odolnosti mládeže k politickému extremismu. Text na toto témě zveřejnil list „Handelsblatt“.

Jan Urbach: Bude "Mein Kampf" v Německu povinnou četbou?
Foto: wikipedia.org
Popisek: Adolf Hitler na vrcholu své moci

Naopak představitelka židovské společnosti v parlamentu Mnichova a Horního Bavorska Charlotte Knoblochová varuje, že s ohledem na malou znalost holocaustu mezi mládeží je uvedení antisemitského Mein Kampf do škol „vysoce nezodpovědné“.

Autorská práva, která byla v roce 1948 předána do správy Bavorska, vyprší 1. ledna 2016, které dosud uplatňovalo zákaz vydávání Hitlerova pamfletu. Podle historiků je obnovení vydávání „děl“ Adolfa Hitlera potřebné také z vědeckých důvodů, mají ukázat na kořeny pohledů Hitlera na svět. Jejich šíření bez komentáře by ale nadále mělo být zakázáno. Již v roce 2012 byl učiněn pokus o vydání Mein Kampf, a to v nákladu půl milionu výtisků. Bavorská vláda však po nátlaku Izraele projekt zastavila.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Absence historické paměti

15:22 Ivo Strejček: Absence historické paměti

Přestože oslavy konce II. světové války jsou již bezmála týden za námi, chci se k nim dnes ještě vrá…