Jan Urbach: Polská TV byla skandální, míní exvelvyslanec Velké Británie

13.01.2016 16:50

"Lidé, kteří řídí Polsko nejsou hloupí a mají jeden z nejsilnějších demokratických mandátů v Evropě. Dokonce jestli s nimi nesouhlasíte, věnujte trochu času tomu, abyste se dověděli, co se tam skutečně děje,"- píše na svém blogu bývalý velvyslanec Velké Británie ve Varšavě Charles Crawford.

Jan Urbach: Polská TV byla skandální, míní exvelvyslanec Velké Británie
Foto: Archiv VV
Popisek: Charles Crawford.

Bývalý velvyslanec uvádí, že rozdílnost pohledů se táhne již od dob předání moci komunisty v roce 1989. Podle něho Právo a spravedlnost, v jehož řadách je mnoho bývalých činitelů Solidarity, je toho názoru, že "tlustá čára" za minulostí byla chybou. Díky tomu se bývalým komunitům a jejich privilegovaným dětem podařilo udržet na vysokých postech v politice i hospodářství. Nynější vláda, píše Crawford, chce provést jisté korektury, aby ti Poláci, kteří nepochází z egoistické komunistické tradice, nebo ti, kteří byli v historii poškozeni, dostali určitou šanci.

Proto Právo a spravedlnost začalo dělat pořádek ve veřejných sdělovacích prostředcích a soudnictví, píše bývalý diplomat. Právě v souvislosti s veřejnprávní televizí potom Charles Crawford v blogu napsal, že postoje hlavních kanálů TVP ve vztahu k Právu a spravedlnost, zvláště v období prezidentských voleb, byla absolutně skandální. "Bylo třeba to změnit," čteme v blogu. K názorům bývalého velvyslance je třeba připojit důležitou informaci. Ch. Crawford úzce spolupracoval s Radoslawem Sikorskim a psal mu řadu jeho vystoupení v době, kdy byl ministrem zahraničí ve vládě Občanské platformy Donalda Tuska. Dnes píše, že ke kritice polské vlády pomáhají bývalí členové vády, kteří zastávají vysoké posty v Bruselu a jejich liberální kumpáni v médiích.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.