Lukáš Kovanda: Spotřebitelé věří české ekonomice nejvíce v historii

05.01.2016 13:00

Důvěra spotřebitelů v ekonomiku ČR vykázala za prosinec svoji historicky vůbec nejpříznivější úroveň. ČSÚ přitom vede srovnatelnou časovou řadu k příslušnému údaji od ledna 1998. Lze tedy bezpečně říci, že čeští spotřebitelé ekonomice důvěřují nejvíce za posledních takřka 18 let.

Lukáš Kovanda: Spotřebitelé věří české ekonomice nejvíce v historii
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Celková důvěra v domácí ekonomiku se v prosinci mírně zvýšila. Saldo souhrnného indikátoru důvěry (indikátoru ekonomického sentimentu) oproti listopadu mírně vzrostlo o 0,6 bodu. Saldo indikátoru důvěry podnikatelů se meziměsíčně zvýšilo velmi mírně o 0,2 bodu. Mezi podnikateli se důvěra zvýšila mírně ve vybraných odvětvích služeb, v průmyslu se nezměnila, v obchodě se snížila mírně a ve stavebnictví se snížila. Saldo indikátoru důvěry spotřebitelů se meziměsíčně zvýšilo o 2 body. Ve srovnání s hodnotami v prosinci 2014 jsou souhrnný indikátor důvěry a indikátor důvěry spotřebitelů vyšší, indikátor důvěry podnikatelů je o něco nižší.

Růst spotřebitelské nálady ke konci roku není ničím výjimečným, naopak jde o poměrně častý jev. Je spojen s výplatou například třináctých platů ve státní sféře a různých celoročních bonusů ve sféře podnikatelské. Firmy mohly být letos celkem štědré. Česká ekonomika po celý rok rostla jedním z nejrychlejších temp v Evropské unii, což se jistě projevilo a projeví v hospodářských výsledcích firem a tedy následně i ve výplatě bonusů. Ty firmy mnohdy vyplácejí také z toho důvodu, aby si přínosné zaměstnance předcházely. Tuší, že příští rok bude při dalším poklesu nezaměstnanosti pod šest procent náročný z hlediska udržení si opravdu kvalitních pracovníků, a tak musí podnikat vstřícné a velkorysé kroky.

Růst mezd, který příjemně překvapil už za třetí čtvrtletí, tedy nejspíše svižným tempem pokračuje i v kvartále čtvrtém, což se pochopitelně projevuje v náladě spotřebitelů. K ní přispívá také nízká cena pohonných hmot, která umožňuje, aby v peněžence zůstalo více na běžnou útratu. Čeští spotřebitelé navíc vyhlížejí další zlevnění pohonných hmot (v průměru trvaleji pod třicet korun za litr) v příštím roce a současně stále svižný růst mezd. To vše při takřka nulové inflaci.

Podnikatelé jsou méně optimističtí než spotřebitelé. Jejich ekonomická nálada zaostává za letošními nejvyššími čísly. Stále se obávají možného „těžkého přistání“ čínské ekonomiky a z něj plynoucích neblahých dopadů na světovou ekonomiku a vůbec celkového zpomalení globální ekonomiky.

Souhrnná čísla za důvěru v českou ekonomiku tedy navzdory rekordní spotřebitelské důvěře dosahují letos „jen“ svého druhého nejlepšího výsledku, a to po červnu. Za pozornost stojí, že v číslech za souhrnnou důvěru se vlastně nijak neprojevily listopadové pařížské teroristické útoky.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom finanční skupiny Roklen        

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …