Matěj Široký: Svoboda slova po francouzsku

28.12.2015 17:11

Eric Zemmour, spisovatel, byl odsouzen 17. prosince 2015 za podněcovaní nenávisti vůči muslimům k pokutě 3000 euro. Zemmour napsal minulý rok bestseller Francouzská sebevražda (Suicide français), kterého se prodalo více něž 400 000 kusů. V knize rozebírá 40 posledních let intelektuálního a morálního rozkladu francouzské společnosti. Co přesně Zemmour řekl?

Matěj Široký: Svoboda slova po francouzsku
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

Zemmour byl souzen za svůj rozhovor v italském tisku Corriere della sera v říjnu 2014. Rozhovor se uskutečnil u příležitosti právě jeho knihy Francouzská sebevražda. V rozhovoru se věnoval problému soužití muslimů ve francouzské společnosti. Na jejich adresu prohlásil: „oni mají svůj občanský zákoník, a to je Korán“ a nebo „žijí na předměstí, Francouzi byli nuceni odtud odejít“. A nebo „ Myslím si, že se řítíme do chaosu. Tato situace národu v národě, muslimové ve francouzském národě, nás povede do chaosu a k občanské válce“. Přidal ještě další ostrý výrok na francouzské poměry :„Ve Francii žijí milióny občanů, ale kteří nechtějí žít po francouzsku“.

Prokurátorka Annabelle Philippe podtrhla, že tyto výroky jsou stigmatizující, bez potřebného rozlišování a jsou namířené proti celé muslimské společnosti. Dodala, že všechny Zemmurovi výroky „se opírají o postulát nesmírně rozdělující“, že islámská společnost se odlišuje, podstatně a kulturně od francouzů a od francouzského lidu. Jeho rozhovor je tedy nebezpečný pro společnost, protože zasévá nenávist a má za cíl dovést zemi do občanské války.

Zemmour byl souzen jako recidivista, protože v roce 2011 byl již odsouzen za výrok, že zaměstnavatelé mají právo odmítnout Araby a černochy“. Další jeho přítěží byl úspěch jeho knihy, protože jeho názor má váhu především u lidí. Tak tedy Zemmour byl znovu odsouzený zaplatit k platbám pro různé neziskové organizace bojující za lidská práva v rozmezí od 1 až 1000 eur a navíc zaplatit soudní výlohy dvou organizacím SOS Racisme a LICRA (Mezinárodní liga proti rasismu a antisemitismus) Sabrina Goldman, zástupkyně LICRA, prohlásila, že rozsudek „ znovu potvrdil, že Eric Zemmour je šiřitel nenávisti“.

Nakonec dodejme, že Zemmurovi určitě nepomohla přízeň Marine Le Pen, která dva dny před rozsudkem se nechala slyšet, že Zemmour by byl dobrý ministr kultury. Francouzská justice vyslala varovný signál pro všechny, kteří smýšlí a vyjadřují se jako Zemmour.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …