Mediální odborový svaz píše polskému prezidentovi: Nepodepisujte!

05.01.2016 19:05

Jménem odborového svazu Media a jménem pracovníků českých médií, zejména médií veřejné služby, byl dnes zaslán polskému prezidentovi Andrzeji Dudovi otevřený dopis. Předseda OS Media Jiří Hubička jej jsem na vědomí také představitelům Evropské komise prezidentu J.C.Junckerovi, členům komise Güntheru Oettingerovi a Michaelu Hagerovi.

Mediální odborový svaz píše polskému prezidentovi: Nepodepisujte!
Foto: Andrzejduda.pl
Popisek: Polský prezident Andrzej Duda

Vážený pane prezidente Dudo,

chtěl bych vyjádřit hluboké znepokojení jménem celého společenství pracovníků českých médií, zejména oné jeho části, jež pracuje v Českém veřejnoprávním rozhlase a v České veřejnoprávní televizi, nad mediálním zákonem, který závažně omezí (bude-li přijat) demokracii a svobodu slova v Polsku.

Žijeme a pracujeme v zemi, která prošla podobným historickým vývojem jako Vaše země. Proto si mnozí z nás velmi dobře pamatují doby, kdy byla média řízena pouze jednou “stranou”, kdy výběr a nominace vedoucích pracovníků byl přímo určován touto “všemocnou” stranou. Mnozí z nás ovšem také pamatují důsledky, které z toho plynuly: neexistovala svoboda slova, chyběly základní principy demokracie.

V zastoupení Odborového svazu Media, v zastoupení všech pracovníků českých médií Vás žádáme, abyste tento krok přehodnotil. Pevně věříme, že návrh zákona, který v minulém týdnu přijal polský parlament, nepodepíšete.

Připojujeme se k vyjádřením a plně podporujeme stanoviska našich kolegů z UNI Europa, UNI Global Union, EBU, Evropské federace novinářů a dalších mediálních organizací, které již vyjádřily obavy z tohoto vývoje událostí.

V úctě

Jiří Hubička, předseda OS Media, Česká republika


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…