Petr Brandtner: 5G jako cesta ke „krocení“ úředního šimla?

23.11.2019 19:26

Už několikrát jsme se na tomto místě zastavili u nedávné konference o zavádění komunikačních digitálních technologií 5G jak u nás jakožto České republice, tak v nutné návaznosti na evropskou koordinaci. Na konferenci vystoupila také členka představenstva a předsedkyně Sekce IT a telekomunikací Hospodářské komory ing. Hana Továrková.

Petr Brandtner: 5G jako cesta ke „krocení“ úředního šimla?
Foto: Pixabay CC0
Popisek: Sociální sítě, ilustrační foto

Její příspěvek, jakkoli hleděl směrem do budoucnosti, byl i dosti realistický vůči dnešní realitě. Už jsme si v předchozích článcích o konferenci říkali, že jde – státu, zainteresovaným podnikatelům i koncovým uživatelům 5G – o dosažení možnosti jednak podstatně rychlejší komunikace mezi systémy i jednotlivci, tak markantního zvýšení množství takto komunikovaných dat, a také rychlosti jejich přenosu. K tomu všemi je zapotřebí podstoupit značné množství úředních procedur. Nejprve stavebních – jak připomněla ing. Továrková, třeba v Praze trvá povolovací stavební řízení minimálně tři roky, a to je v přímém protikladu ke smyslu snažení o oživení nové technologie.

Co tedy „erár“, tedy stát případně následně municipality mohou? Předně postarat se o přijetí novely zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích v rámci implementace směrnice o evropském kodexu pro elektronické komunikace. Poté uspořádat co možná transparentní aukci práv k využívání rádiových kmitočtů pro zajištění sítí elektronických komunikací v kmitočtových pásmech 700 MHz a 3400-3600 MHz. Následně či raději souběžně přijmout nový Národní plán rozvoje digitální infrastruktury v ČR, což se neobejde bez rekodifikace stavebního práva. A také realizaci Akčního plánu 2.0 k provedení nedotačních opatření pro podporu plánování a výstavby sítí elektronických komunikací. Co si pod tím názvem představit? Jednoduše řečeno vytvořit registr plánovaných stavebních akcí, propojit jejich realizaci s implementovanými spojeními pro internet (optické sítě atd.), a konečně, a to není nepodstatné, snížit poplatky za zřizování sítí ve městech a obcích.

O technologii 5G se vedou různé, odborné i laické rozpravy. Jak to ale obvykle bývá, všemu může nejlépe zabránit či uškodit onen pověstný úřední šiml. Pomohou přísliby, které 5G nabízí, k jeho zkrocení? To zřejmě poznáme už brzy. Neboť, jak se říká, „času je málo a voda stoupá“.

Petr Brandtner

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …