Petr Hampl: Normálně se už Svobodným nevěnuji, ale...

02.01.2016 19:15

Komentář sociologa Petra Hampla.

Petr Hampl: Normálně se už Svobodným nevěnuji, ale...
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Sociolog Petr Hampl.

Normálně se už Svobodným nevěnuju, ale tentokrát udělám výjimku. Interní zdroj totiž potvrzuje, že předseda Mach se rozhodl zaměřit na úplně jiné voliče, než jací ho dostali do europarlamentu. Dosavadní voliči jsou pro něj "fašisté", místo toho se chce zaměřit na voliče TOP09 a Zelených.

K tomu jen připomínám, že bývalí voliči, příznivci i členové Svobodných jsou v Bloku proti islámu vítáni.


Přepozicování Svobodných; výměna voličů

Náš kamarád chodí s místopředsedou Svobodných na pivo. A my chodíme na pivo s naším kamarádem, takže se dozvíme spoustu novinek. Tady je jedna z nich
Emotikona smile

Republikové předsednictvo letos nelenilo a nechalo si udělat výzkumy od specializované PR agentury. Výsledky výzkumů byly velmi překvapivé. Jednoduše řečeno, velká část voličů Svobodných má vysokou míru shody s příznivci BPI/IVČRN, hnutím Úsvit, Tomiem Okamurou a pravicovou částí ODS (lidi jako je např. Petr Štěpánek).

ReP se rozhodl, že tato cílová skupina voličů není ta pravá. Cílit se bude na "pražskou kavárnu" a Svobodní by měli přetahovat voliče TOP 09, což se prý osvědčilo v eurovolbách. Tyto voliče prý budeme přetahovat ekonomickými tématy jako je snížení daňové zátěže nebo požadavkem na vyrovnané veřejné rozpočty. Otázka je, jestli voliči TOP 09 překousnou náš euroskepticismus, případně požadavek na vypsání referenda o vystoupení z EU nebo jestli kvůli boji o voliče TOP 09 budeme nuceni přijmout určité programové ústupky (např. opustit myšlenku referenda o vystoupení z EU), což by dle našeho názoru byla cesta do pekel.

Myslíme si, že tato nová strategie nebude fungovat. Místo voličů levicově liberální TOP 09, což je jen soft verze Strany zelených, bychom se skutečně měli zaměřit na oslovení skutečných pravicových voličů, zejména těch, pro které slova národ nebo vlast, nejsou sprostými slovy, tedy voličů konzervativních.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

kampaň

Kde máte důkaz, že jsou všichni mimo vás ,,Putinovi užiteční idioti“? Nešíříte náhodu dezinformace, proti kterým paradoxně tak bojujete? A myslíte, že touto negativní kampaní docílíte něčeho pozitivního, třeba zklidnění politické situace v zemi? To je takový problém vést kampaň tak, že budete prezen...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vladimír Ustyanovič: Nejen špinavé předvolební triky

15:28 Vladimír Ustyanovič: Nejen špinavé předvolební triky

Jak praví staré české přísloví, opakování je matka moudrosti. Proto si dovolím zopakovat výroky před…