Petr Hartman: Rittig bez vazby a s pasem

21.03.2014 18:58

Kontroverzní podnikatel Ivo Rittig je obviněný z praní špinavých peněz. Podle nejnovějšího rozhodnutí soudu však neexistuje důvod k tomu, aby nemohl svobodně vycestovat do zahraničí a musel pobývat ve vazbě.

Petr Hartman: Rittig bez vazby a s pasem
Foto: Hans Štembera
Popisek: V souvislosti s kauzou Nagyová proběhl v Praze policejní zásah ve vile Ivo Rittiga

Dokazuje to, že jeho pozice je momentálně silná. Oporu může Rittig čerpat buďto v chatrných důkazech, které na něj dosud vyšetřovatelé shromáždili. Nebo je to výsledek kvalitní práce a dobrých kontaktů jeho advokátů.  

Jedním z nich je i Vlastimil Rampula. Pokud vám je toto jméno povědomé, potom není divu. Jedná se o bývalého pražského vrchního státního zástupce. Ten v této funkci nedobrovolně skončil. Čelil kritice kvůli průtahům ve vyšetřování některých kauz. Na návrh nejvyššího státního zástupce ho odvolal tehdejší ministr spravedlnosti. Rampula jeho rozhodnutí napadl žalobou a u Městského soudu v Praze uspěl. Byť jen dočasně, protože toto rozhodnutí později zrušil Nejvyšší správní soud.  

V souvislosti s Rittigem je zajímavé, že rovněž on uspěl se stížností proti odebrání pasu u Městského soudu v Praze. Když bylo zahájeno stíhání kontroverzního podnikatele kvůli praní špinavých peněz souvisejících s jízdenkami pro pražský dopravní podnik, bylo rozhodnuto, že místo uvalení vazby stačí odebrat Rittigovi pas a zároveň mu zakázal vycestovat. 

Vyšetřovatelé se ve spolupráci se státními zástupci po navrácení pasu snažili bleskově omezit riziko Rittigova zmizení v zahraničí a tím i vyhýbání se spravedlnosti návrhem na vzetí do vazby. Jak ukázal poměrně rychlý a zamítavý verdikt soudu, neskončila jejich aktivita úspěchem. Rittig jakékoli souvislosti s jízdenkami pro dopravní podnik podle očekávání odmítá. Jak dokazuje dosavadní vývoj případu, státní zástupce má těžkou pozici. Není proto jisté, zda se žalobcům podaří prokázat, že peníze z této zakázky končily skutečně na jeho účtu a že to bylo v rozporu se zákonem.   

Přitom právě Rittig bývá často zmiňován v souvislosti s korupčně-klientelistickým systémem kolem financování nejrůznějších projektů hlavního města. V takovýchto aktivitách mu mohly pomáhat i zprávy z tajných služeb. Právě kvůli jejich úniku z Bezpečnostní informační služby čelí Rittig dalším problémům se zákonem. To, že je obviněn, ještě ani v jednom případu automaticky neznamená, že bude obžalován, skončí před soudem a bude potrestán.  

Rittig měl za léta vytvořenu síť vazeb nejenom na státní úředníky a politiky, ale také na lidi z policejního prostředí a z oblasti státního zastupitelství, případně i justice. Ty se mu nyní mohou hodit. Dosavadní práce orgánů činných v trestním řízení totiž vyvolává dojem, že zájem vyšetřovatelů o kontroverzního podnikatele neopadl ani po vznesení obvinění kvůli jízdenkám či úniku informací z BIS.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…