Romea: Vicekancléř prezidenta Hájek se homofobně vyjadřuje k Pražské Pride

04.08.2011 15:30

Bohuslav Svoboda na četné výzvy o stažení své záštity odpověděl zamítavě. V jednom ze svých dopisů kancelář primátora uvádí, že ve věci své podpory festivalu jako lékař vychází ze skutečnosti, že sexuální orientace je věcí vrozenou, nikoli naučenou.

Romea: Vicekancléř prezidenta Hájek se homofobně vyjadřuje k Pražské Pride

Od příští středy bude až do neděle v Praze probíhat historicky první festival hrdosti a tolerance Prague Pride, který je obdobou již tradičních oslav rozmanitosti pořádaných po celém světě. Přestože si organizátoři kladou za cíl hrdě oslavovat toleranci okolní společnosti k odlišné sexuální orientaci, probudila Prague Pride 2011 silnou veřejnou diskusi a prohlášení některých politiků a zájmových skupin, které se vůči festivalu vymezují, zejména potom vůči záštitě primátora hlavního města Prahy Bohuslava Svobody, kterou považují za chybnou.

Proti festivalu se mezi prvními vyslovili monarchisté z Koruny české. Ve svém tiskovém prohlášení, vydaném v pátek 8. července, pojmenovali Prague Pride „přehlídkou zvrhlosti a nevkusu". Ostře se také ohradili proti výše zmíněné záštitě pražského primátora. Důvod svého protestu vysvětlují následovně: „Nejsme stiženi politickou korektností a nebojíme se nazvat tuto akci pravým jménem. Nejde o žádnou manifestaci pozitivní, postmoderními intelektuály adorované jinakosti, nýbrž o veřejnou manifestaci zvrhlosti. Akce tohoto typu jen podporují již tak značný mravně-duchovní rozklad národa. Spolu s efektivním užíváním politicky korektních nálepek typu „homofobie", „transfobie" a podobných je nám stále agresivněji vtloukáno do hlavy, že každá sexuální deviace či choroba je vlastně jen mravně indiferentní jinakost a že nemocnými jsou všichni tmářští zpozdilci, kteří si to nemyslí."

V pátek 22. července přinesl server Colourplanet.cz článek s titulkem „Křesťané se modlí za zmar Prague Pride". Odkazují v něm na výzvu křesťanského serveru Modlitební stráž ke svým čtenářům: „Prosíme, modlete se za zmar této akce, aby Hospodin ochránil naši zemi před demonstrací sexuální pýchy a nečistoty."

Reakcí na festival Prague Pride 2011 je i Pochod pro rodinu 2011 pořádaný Mladými křesťanskými demokraty ve stejný den, kdy se uskuteční očekávaný průvod tolerance. Předseda MKD v tiskové zprávě k chystanému Pochodu pro rodinu uvádí: „Cílem pořádání Pochodu pro rodinu je poukázat na stav v naší společnosti, kdy zájmy tradiční rodiny nejsou podle našeho názoru dostatečně hájeny a slovo rodina jako hodnotový pojem čím dál více ztrácí na svém významu. Považujeme za znepokojivé, když se ve společnosti mluví výhradně o právech homosexuálů, zatímco zájmy tradiční většinové rodiny nikdo nehájí."

Proti pochodu hrdosti se v posledních dnech vyjádřilo i několik osob napojených na iniciativu D.O.S.T. Vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek například ve svém textu uveřejněném dnes na serveru Parlamentnílisty.cz zhodnotil Prague Pride 2011 následovně: „Nátlaková akce homosexuálů, která proběhne v Praze pod pěkným českým názvem Gay parade, totiž není nevinnou legráckou. Je vážnou politickou demonstrací určitého hodnotového vidění světa. Světa, v němž klasická rodina již nehraje žádnou roli. V němž hluboké národní tradice a kulturní kořeny ožírá obluda multikulturalismu. Světa, v němž sexuální či jakákoli jiná deviace je povýšena na ctnost, abnormalita na normu, destrukce společnosti na posvátný Pokrok. Kde občanské svobody nahradila lež takzvaných lidských práv a první mezi nimi, svobodu projevu, cenzura politické korektnosti, jak se dnes politicky korektně říká obyčejnému pokrytectví." Ohrazuje se v něm i proti předsedovi pražské ODS Borisi Šťastnému, který s udělením záštity primátora pro akci tohoto typu souhlasí a podporuje ji: „Postoj primátora, který zaštítil Prague Pride, jasně schvaluji a podpoře této akce se osobně přidávám. ODS není a věřím, že nikdy nebude stranou netolerantní a xenofobní a to platí o Praze, která je moderním městem pro všechny. Již jsem zaznamenal směšný odpor kryptofašisty Bátory a jeho hnutí D.O.S.T. k našemu postoji. Jestli se to panu Bátorovi nelíbí, může se jít v tom čase projít jinam. Praha je dost veliká pro všechny," uvedl Šťastný pro Parlamentní listy.

Ladislav Bátora podle výše jmenovaného serveru připravuje protestní dopisy pro primátora Svobodu i amerického velvyslance v ČR Normana Eisena, jehož podporu akci hodnotí jako vměšování se do vnitřních věcí České republiky. Bátora se dále vyjádřil: „Nechápu, proč pan primátor převzal nad touto akcí záštitu a preferuje a privileguje pouze jednu skupinu obyvatel na úkor normální většiny."

Bohuslav Svoboda na četné výzvy o stažení své záštity odpověděl zamítavě. V jednom ze svých dopisů kancelář primátora uvádí, že ve věci své podpory festivalu jako lékař vychází ze skutečnosti, že sexuální orientace je věcí vrozenou, nikoli naučenou. „Festival přispívá dobré věci tím, že nás učí vzájemně tolerovat svou různost a žít ve světě, který tuto různost respektuje a to je věc, kterou dnes uznává naprostá většina civilizovaných zemí," píše se v dopisu jednomu z křesťanských odpůrců.

Předseda Prague Pride Czeslaw Walek v reakci na výše uvedené výroky pro server Romea.cz uvedl: „Festival Prague Pride 2011 je o radosti, o poznání, o respektu, o hrdosti a toleranci. Je to pětidenní festival, ve kterém si každý, kdo má chuť, najde to co jí/ho zajímá. Jak řekla Olga Sommerová "je čas, aby se v Praze trochu provětral vzduch, aby se ta česká zatuchlost rozpustila ve vzduchu". Myslím, že tímto vyjádřila podstatu tohoto festivalu. Názory proti pořádání Pražské pride považuji za marginální a především neinformované. Řada z těch, kteří se vyjadřují proti (ani neví vlastně proti čemu), očividně neviděli náš program a neznají naše cíle. Takže zvu všechny, aby se přišli podívat na Pražskou pride, aby byli otevření, aby se bavili, a viděli "všchny divy světa", jak řekla Marta Jandová."

Vedle primátora Bohuslava Svobody nad festivalem převzal záštitu i starosta Prahy 1, kde se bude festival odehrávat zejména, Oldřich Lomecký. Podporu oslavám hrdosti a tolerance vyslovila i řada osobností jako zpěvačka Aneta Langerová, modelka a moderátorka Lejla Abasová, dokumentaristka Olga Somerová nebo rockerka Marta Jandová. Ze zahraničních osobností myšlenku festivalu podpořili i zpěvák Jimmy Somerville, americká soulová zpěvačka Macy Gray, poslankyně evropského parlamentu Ulrike Lunacek nebo starosta amerického Palm Springs Stephena P. Pougnet.

Prague Pride 2011 je obdobou festivalů pořádaných v západních zemích, které probíhají v různých formách v největších evropských městech. Její program čítá přes 60 jednotlivých akcí, které se odehrají od 10. do 14. srpna na více než 30 místech po celé Praze. Festival tolerance nabízí program nejen gayům, lesbám a transgender lidem, ale také jejich rodinám, přátelům a spolupracovníkům, široké veřejnosti - prostě všem, kteří se chtějí něco dozvědět a pobavit se. Vše vyvrcholí sobotním průvodem centrem Prahy s karnevalovými prvky a následným hudebním festivalem na Střeleckém ostrově, kde vystoupí např. Jimmy Sommerville (UK), Kazaky (UI), Charlie Straight, Tonya Graves, Leona Machálková a další. Vstup na tyto koncerty je zdarma.

Související:

Praha plná úchylných gayů. S podporou primátora z ODS, zuří Hájek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.