Stanislav Kliment: Erdogan se dovolával zkušeností Třetí říše

02.01.2016 13:30

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v rozhovoru pro jednu z místních zpravodajských agentur uvedl, že přechod na prezidentský systém by Turecku přinesl výhody. Důvody je prý možné najít v historii – mimo jiné v III. Říši.

Stanislav Kliment: Erdogan se dovolával zkušeností Třetí říše
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Pro Erdogana a jeho Stranu spravedlnosti a rozvoje (AKP) se změna ústavy a systému stala vlajkovým programem v prezidentských i parlamentních volbách v roce 2015. V současnosti má turecký prezident pouze reprezentativní funkci. Podle představ AKP by však v prezidentském systému měla mít hlava státu „dirigentskou funkci“. Takovou změnu by ovšem musel schválit dvěma třetinami hlasů parlament.

Ve čtvrtek v noci při návratu ze Saudské Arábie Erdogan agentuře „Dogan“ ve video rozhovoru řekl, že prezidentský systém je dobrým řešením. Podle jeho názoru je zaveditelný při současném zachování „jednotné struktury státu“. Podle jeho vyjádření jsou ve světě příklady, které to dokládají. Je to vidět při pohledu na hitlerovské Německo, dodal turecký prezident. Obsah televizního rozhovoru se později úředníci prezidenta snažili zpochybnit a vyjadřovali se, že slova Erdogana byla vytržena z kontextu.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla