Babák (VV): Evropský stabilizační mechanismus zavazuje k zadlužení

29.05.2012 10:55

Nejméně 300 miliard by Česká republika musela automaticky poskytnout po vstupu do Eurozóny, pokud vláda a parlament odsouhlasí smlouvu o Evropském stabilizačním mechanismu (ESM). Podpisem smlouvy končí prostor pro diskuse. Navíc naprosto zásadním problémem této smlouvy je, že úřad může bez omezení kdykoliv požádat o navýšení základního kapitálu.

Babák (VV): Evropský stabilizační mechanismus zavazuje k zadlužení
Foto: VV
Popisek: Poslanec Michal Babák

Přistoupení České republiky ke smlouvě má však význam až ve chvíli, kdy bude konečný termín přijetí Eura. "Zdrženlivost a důkladná analýza je pro nás teď nejvýhodnějším řešením. Kromě Řecka lze očekávat problémy i v dalších evropských zemích," okomentoval současnou situaci Michal Babák.

Spojená Evropa je správná cesta, kterou se vydat, ale rozdílné problémy ekonomik nelze brát na lehkou váhu. Evropský stabilizační
 mechanismus ve stávající formě není řešením. "V podstatě bychom se zavázali, že strukturální problémy ekonomik zemí jako Řecko budeme řešit vlastním zadlužováním," sdělil dále poslanec.

Problémem je rovněž legislativa a způsob kontroly. ESM se totiž chová jako akciová společnost s vlastními pravidly a je v podstatě nedotknutelnou. Veškeré volené demokratické instituce jsou vůči ESM bezbranné. "Instituce požívá prakticky neomezenou imunitu ve
 většině zemí. Nedokážu si představit, že bychom se ocitli pod diktátem této instituce, která by nám říkala kdy, kam a za jakých podmínek máme poslat peníze," poukázal na negativa Babák.

U nás prošel Evropský stabilizační mechanismus Senátem. "Je až zarážející s jakým nadšením prosazovala EMS TOP 09 nebo ČSSD," dodal na závěr Babák.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…