Bárta: Kalousek opět přestřelil hospodářský růst

15.04.2013 8:17

Už třetí rok, co je Miroslav Kalousek ministrem financí v této vládě, zažíváme stále stejnou písničku. Kalousek nám slibuje hospodářský růst – který ale nikdy nepřijde. Schválně jsem si našel rok starou predikci z února 2012. To je ta predikce, na základě níž se přijímalo zvýšení DPH a dalších daní.

Bárta: Kalousek opět přestřelil hospodářský růst
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

 

Před 14 měsíci ministerstvo financí předpovídalo na rok 2012 růst 0,2 % a na rok 2013 dokonce 1,6 %. Nic z toho se samozřejmě nenaplnilo. Protože realita je mínus 1,3 % respektive nula. Starší ministerské předpovědi dopadají obdobně. Kalousek totiž systematicky nadstřeluje hospodářský růst o 1 až 1,5 %. Jak asi dopadne odhad na rok 2014, který je nyní 1,2 %. Nejsem makroekonom, ale jak znám Kalouskovi metody – bude z toho opět nejlépe nula.
 
Systematické nadhodnocování růstu má samozřejmě dopad na veřejné rozpočty. Nadstřelení o 1,5 % znamená pro státní rozpočet okolo 18 mld. Kč. To je mimochodem přibližně stejně jako se má vybrat ze zvýšení DPH. Čili rozpočet je naplánován s příjmy, které se pak nenaplní. A pak opět přijde vázání výdajů či rovnou bezhlavé nesystémové škrty jako minulý rok.
 
K těmto negativním číslům, na který jsme si pod vládou Kalouska již zvykli, přichází ovšem ještě jeden faktor. A tím je rostoucí nezaměstnanost. Já osobně ho vidím jako vůbec nejdůležitější ukazatel ekonomiky. Problém je v tom, že firmy doposud jakž takž absorbovali hospodářský pokles a výrazně nepropouštěly. Po šesti kvartálech recese pro ně situaci přestala být udržitelná a počty nezaměstnaných se tak pohybují na rekordních číslech.
 
Co je pro ČR teď nejvíc potřeba je akceschopná vláda, která bude mít sílu na to, přijmout zásadní opatření. Sílu Nečase ovšem docela dobře ukazuje situace kolem sKaret. Vláda neschválila zákon, ale nezadala ministryni Müllerové žádný úkol, co má udělat. Žádný termín, do kdy má navrhnout řešení. Akceschopnost této vlády je beznadějně v troskách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

13:09 Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na urážky v komentářích