Bublan (ČSSD): Extremismus není výmluvou pro zabíjení

25.07.2011 12:02

Ministr Schwarzenberg vyjádřil myšlenku, že extremismus je pouhou výmluvou pro zabijáky.

Bublan (ČSSD): Extremismus není výmluvou pro zabíjení

Reagoval tak na hrůzný čin Anderse Breivika, který je charakterizován jako pravicový extremista a křesťanský fundamentalista. Nevím, z čeho pramení toto ministrovo přesvědčení, možná je trochu omluvou za jeho konzervativní názory, ale opak je pravdou.

Obecně platí, že ke konzervativnímu myšlení, úctě k tradici a k fundamentalismu, který nemusí mít vždy negativní náboj, patří lidé, kteří hledají nějakou životní jistotu, trochu se bojí každé novoty, uchovávají si své zažité názory a přesvědčení. Pro zachování těchto jistot jsou lidé schopni i radikálnějších postojů, protože možná ztráta toho, na čem mají postaveny své životní hodnoty, ohrožuje jejich osobní integritu. Byli jsme toho svědky v minulosti u různých náboženství a ideologií. A pokud se k tomu přidá sklon zabíjet, máme tu tragedii v poměrně bezpečném Norsku.

Nechci tím říci, že každý konzervativec je schopný zabíjet, ale pokud někdo jde ve svých fundamentalistických názorech příliš daleko, může se cítit ohrožen a když se v něm probudí skrytá úchylka k zabíjení a možnost jak to udělat, tak to udělá.

Extremismus není výmluva pro zabíjení, ale naopak zabíjení je výmluvou pro setrvání na extrémních názorech a omluvou za svoji vlastní neschopnost vnímat život kolem sebe otevřeněji.

Více:
Schwarzenberg: Norský útok je katastrofa

##PROFIL 116##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Musíme říct zavčas STOP!

12:06 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Musíme říct zavčas STOP!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vpouštění politiků a neziskovek do škol