Chaloupka (Republika): Jestli nezastropujeme odměny ve státní správě, peníze potečou dál

07.02.2014 16:24

Odcházející ministr zemědělství Toman udělil svému zaměstnanci odměnu ve výší čtvrt milionu korun. Chápu, že někdo pracuje opravdu zodpovědně a usilovně, ale rád bych, aby mi někdo vysvětlil, co tak závratného musí zaměstnanec udělat nad rámec svých pracovních povinností, za jejichž perfektní plnění je odměněn řádným platem, aby si zasloužil za pár měsíců práce čtvrt milionu extra.

Chaloupka (Republika): Jestli nezastropujeme odměny ve státní správě, peníze potečou dál
Foto: red
Popisek: Otto Chaloupka

Rád bych také věděl, jak je možné, že ministerstvo není povinno sdělit, kdo a za co takovou odměnu získal. Jde přece o peníze nás všech, máme tedy právo vědět, za co a komu je dáváme. Toto „tajnůstkaření“ mi připadá přinejmenším podivné, zvláště po zkušenosti v pozici poslance, kdy jsem stál před veřejností v podstatě nahý, kdy veřejnost přes média věděla o každé koruně, kterou jsem dostal ve formě mzdy a poslaneckých náhrad, kdy jsem každoročně podával majetkové přiznání, aby každý občan věděl, co jsem si koupil, co prodal, kde jsem dostal láhev vína nebo – když trochu přeženu – propisku s logem města. Byl jsem placený z peněz nás všech, chápu tedy, že veřejnost má právo na informace.

Ze stejných peněz jsou ale placeni zaměstnanci ministerstev a mně nejde na rozum, že částky, které ministři rozdávají, zůstávají skryté. Kvůli případům, jako je tento na Ministerstvu zemědělství, se budeme snažit prosadit zastropování výše odměn ve státních institucích a podnicích. Chápu, že je nutné lidi odměňovat za dobře odvedenou práci. Ale společnost musí mít kontrolu nad tím, jak jsou její peníze utráceny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Otto Chaloupka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu