Chládek (ČSSD): Petr Fiala je zatím víc diplomatem než ministrem

13.05.2012 16:02

Komentář k vystoupení ministra Petra Fialy v nedělních OVM.

Chládek (ČSSD): Petr Fiala je zatím víc diplomatem než ministrem
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Pouhá omluva nestačí!

Nový ministr školství Petr Fiala dnes v pořadu České televize Otázky Václava Moravce hovořil o všem, ale zároveň o ničem, protože se prakticky vůbec nevěnoval tomu, aby představil své kroky a plány ve vedení resortu školství. Jedním z témat byla státní maturita, kdy pan ministr suše konstatoval, že výsledky budou harmonizovány. Toto mávnutí rukou je však podle mého názoru zcela neadekvátní. Problémů se státní maturitou bylo již příliš mnoho a z celé věci by měla být vyvozena osobní odpovědnost. Jedná se totiž o hazard se studenty, kdy CERMAT nebyl schopen ani potřetí státní maturitu nastavit správně. Nevěřím, že současné problémy s tzv. těžší zkouškou z matematiky byly poslední. I z tohoto důvodu jsem přesvědčen, že je nutné vyvodit z těchto přetrvávajících problémů osobní zodpovědnost a odvolat ředitele CERMATu Zeleného.

 Zápisné je převlečené školné

Petr Fiala dále hovořil o poplatcích na studium veřejných vysokých škol, kterým on sám říká zápisné. Nový ministr řekl, že je třeba, aby zavedení tohoto podle mého názoru převlečného školného předcházela důkladná analýza případných sociálních dopadů. Stačí se podívat do zahraničí, kde se ve většině zemí poplatky za studium neosvědčily a vedly naopak k zadlužení studentů na počátku jejich profesní dráhy. Nesmyslná je také ministrova věta, že školné vyjadřuje náklady na studium a zápisné je administrační poplatek. Ministr by měl hledat zdroje pro chod svého resortu jinde, než v kapsách občanů, v tomto případě studentů. Petr Fiala pouze diplomaticky kličkuje, ale už dnes dobře ví, že je rozhodnut zápisné prosadit. O to více, že před několika dny hovořil o regulačním efektu tohoto návrhu. Předně bych ale očekával, že ministr Fiala bude v souvislosti s nedostatečnými zdroji z rozpočtu státu aktivně jednat s předsedou vlády a ministrem financí a snažit se o navýšení prostředků. Další možností, jak do resortu školství dostat peníze, je obnovení čerpání prostředků z EU a důkladná revize stávajících projektů, které jsou naprosto zbytečné a daňoví poplatníci je dotují stamiliony korun ročně.

Čerpání fondů EU je nutné urychleně nastartovat

Závěrem musím k vystoupení pana ministra říci, že jsem rád, že prakticky kompletně převzal návrh ČSSD na řešení čerpání z fondů Evropské unie a uvažuje i o možné přealokaci do Regionálních operačních programů na oblast školství, jak to navrhovala ČSSD již před několika týdny. Toto je totiž jediný rozumný způsob, jak do českého školství dostat finanční prostředky a nehledat je v kapsách studentů a jejich rodičů.

Marcel Chládek
stínový ministr školství za ČSSD

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

19:05 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan stále obhajuje neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Migračnímu paktu