Drlý (KSČM): Bát se či nebát outsourcingu informačních technologií z Krajské zdravotní?

28.04.2012 11:09

Ústecká Krajská zdravotní a.s., která je mediálně známá z kauzy nákupu údajně předražených přístrojů, připravila pro novináře i politiky další lahůdku.

Drlý (KSČM): Bát se či nebát outsourcingu informačních technologií z Krajské zdravotní?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ordinace vybavená přístroji. Ilustrační foto

Outsourcing IT. Pod tímto honosným názvem se skrývá záměr zajišťovat sjednocení, provoz a rozvoj informačních technologií specializovanou firmou. Základní myšlenka tohoto záměru je jednoduchá – Krajská zdravotní je tady od toho, aby léčila lidi, ne proto, aby se starala o počítače. Za tím účelem vyhlásila otevřené výběrové řízení. Jako člen dozorčí rady Krajské zdravotní mám k dispozici celou řadu podkladů a rozborů, které byly před vyhlášením tohoto výběrového řízení zpracovány, přesto své konečné stanovisko, zda outsourcing je nebo není výhodný, budu moci říci až po vyhodnocení došlých nabídek.

Ani já, ani klub zastupitelů KSČM v Zastupitelstvu Ústeckého kraje se nechceme chovat jako ti politici, kteří bez toho, aby přišli na prezentaci záměru, bez toho, aby se zajímali o bližší podrobnosti, zahájili svou předvolební kampaň napadáním záměru.

Přesto má, pekel mého názoru, celý záměr jeden háček. Dojde-li k realizaci outsourcingu, vznikne paradoxní situace, kdy Krajská zdravotní bude mít jasno v koncepci informačních technologií na příštích 10 let, ale lékaři, zdravotní sestry ani pacienti nebudou vědět, zda jejich oddělení nebude příští rok zrušeno, zda náklady spojené s outsourcingem neodčerpají peníze určené na zdravotní péči. Z toho pochopitelně pramení obavy lékařů a sester. K čemu bude špičkový informační systém, který operatérovi řekne, kde přesně má vést řez, když už nemocnice nebude mít peníze na to, aby mu koupila skalpel. Proto zástupci odborů v dozorčí radě požadují svolání mimořádného jednání dozorčí rady. Tento požadavek chápu. Již čtyři roky požaduji po vedení Krajské zdravotní předložení koncepce jejího rozvoje. Čtyři roky jsem ubezpečován, že koncepce bude zpracována. Hned, jak vyjde nová úhradová vyhláška...

Celá koncepce zajištění zdravotní péče Krajskou zdravotní se tak omezuje na období od jedné úhradové vyhlášky k druhé. Takže se o žádnou koncepci nejedná. Pouze se operativně přizpůsobujeme tlaku Ministerstva zdravotnictví a zdravotních pojišťoven. V těchto podmínkách je více než problematické uzavírat dlouhodobé smlouvy. Ujasněme si nejprve, jak chceme, aby Krajská zdravotní vypadala za pět, za deset let, a teprve na základě této vize řešme jednotlivé oblasti, včetně outsourcingu IT.

Ladislav DRLÝ, zastupitel Ústeckého kraje, člen dozorčí rady Krajské zdravotní

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Malý (Trikolora): Chcete v ČR chalífát?

10:14 Malý (Trikolora): Chcete v ČR chalífát?

Pro ty, kteří Trikoloru neoprávněně nálepkují, že jsme náckové, že jen strašíme migrací: V Německu j…