Hejtman Zimola: Blíže k LIDEM?

11.05.2013 18:20

Ministr Jankovský (LIDEM) chystá revoluci ve veřejné správě.

Hejtman Zimola: Blíže k LIDEM?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Jiří Zimola

S odkazem na proradné starosty, pupeční šňůrou spojené s developery a státními úředníky na stavebních úřadech, hodlá prý ve prospěch obyčejných občanů odloučit stavební úřady od územních samospráv a jednou provždy tak vyřešit další z problémů neefektivní veřejné správy v naší zemi. Počin krátkozraký a populistický. Proč?

Za Zemanovy vlády započala reforma veřejné správy, jejímž cílem bylo přiblížit úřady lidem, učinit je dostupnějšími. Nový návrh, se kterým přichází Ministerstvo pro místní rozvoj, se neopírá o relevantní analýzu, ze které by jasně vyplývalo, že současný systém je plošně považován za špatný, a proto nevidím důvod jejich dosavadní fungování radikálně měnit. Ministr Jankovský argumentuje podjatostí úředníků stavebních úřadů a neobjektivností jejich rozhodování z důvodu napojení na místní podnikatele a politiky. Netvrdím, že případy, kde k takovému ovlivňování došlo, neexistují, ale jedná se o jednotlivé excesy. Ty nechť jsou prošetřeny a viníci potrestáni. Ale proč na základě ojedinělých negativních jevů paušalizovat a měnit zavedený systém? Smíšený model výkonu veřejné správy funguje v České republice od roku 2000 a úřady svoji agendu vykonávají k obecné spokojenosti občanů.

Navrhovaný model počítá se vznikem Nejvyššího stavebního úřadu, krajských stavebních úřadů a obecních stavebních úřadů v obcích s rozšířenou působností. Měl by se však snižovat počet detašovaných pracovišť obecních stavebních úřadů. Tato snaha ušetřit finanční prostředky je ovšem na úkor občanů, pro které se dostupnost stavebních úřadů značně sníží. Rušení detašovaných pracovišť považuji pouze za první krok. Obávám se, kam až tato „snaha o zprůhlednění systému“ může vést? Pokud návrh projde, budou lidé za pár let nuceni vyřizovat stavební agendu v krajských městech či dokonce v Praze?

Bude to pak v důsledku znamenat, že například kvůli přístavbě ke garáži budou lidé muset cestovat desítky či stovky kilometrů do krajských měst či dokonce do Prahy? A jaká je, pane ministře, záruka, že rozhodování těchto super státních úředníků bude naprosto objektivní?

Návrh je v rozporu s vizí sociální demokracie, v jejímž centru leží přibližování veřejné správy občanům měst a obcí. Protestují proti němu starostové, kteří moc dobře tuší, kam celá věc míří. Možná jde o vytvoření pašalíků pro některé spřízněné spolustraníky pana ministra. Je to tedy blíže k lidem, nebo k LIDEM?

Jiří Zimola
jihočeský hejtman a stínový ministr pro místní rozvoj

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Zimola - profil

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Zásadně odmítáme navyšování věku odchodu do důchodu nad 65 let!

12:05 Rozvoral (SPD): Zásadně odmítáme navyšování věku odchodu do důchodu nad 65 let!

Poslední dubnový den tohoto roku současná pětikoaliční vláda na svém zasedání jednomyslně schválila …