Hejtman Zimola: Od dubna začne „ostrý provoz“ energetických štítků budov

31.03.2013 11:43

Prvním dubnem skončí promíjení pokut za absenci tzv. energetického štítku, kterým dle novely zákona o hospodaření s energií musí být od nového roku označen každý dům, který bude nabízen k prodeji či pronájmu.

Hejtman Zimola: Od dubna začne „ostrý provoz“ energetických štítků budov
Foto: archiv kraje
Popisek: Jiří Zimola

 

Nedodržení nesmyslně koncipovaného nařízení, které je terčem široké kritiky, může v konečném důsledku znamenat pro majitele domu pokutu až sto tisíc korun.
 
Průkaz energetické náročnosti budovy, tedy onen „energetický štítek“, má sloužit jako sumář informací o spotřebě energie, tedy provozních nákladech dané budovy a také bude obsahovat doporučení, co je potřeba na domě opravit. Cílem této normy, která vychází z evropské směrnice, by mělo být snížení spotřeby energií, které povede k úsporám. Myšlenka ve své podstatě ne úplně špatná, štítek poskytne kupujícímu informaci o skutečném stavu objektu, ale provedení opět značně pokulhává. Z nařízení se stala další byrokratická zátěž, na které profitují akorát soukromé firmy zpracovávající informace pro vystavení štítků, tzv. energetičtí specialisté. Náklady spojené s pořízením energetického označení padají na bedra majitele budovy, a tudíž je více než pravděpodobné, že tyto náklady, které se pohybují v řádech tisíců korun, se promítnou do prodejní ceny či výše nájmu.
 
Praxe uplynulých měsíců ukázala, že nařízení nefunguje. Dle dostupných údajů je zájem o energetické štítky mizivý, a to jak ze strany kupujících, tak ze strany prodávajících. A není se čemu divit, vždyť existenci štítku dokáže nahradit vyúčtování plynu a elektřiny z předchozích let, ze kterých se spotřeba energie a energetická náročnost dá odvodit také a není potřeba vynakládat k získání těchto informací další tisíce korun. Následující měsíce ukáží, jak bude záležitost postupovat. Bude riziko pokuty pro majitele motivací, aby pořizovali svým nemovitostí štítky, když o ně kupující nebude mít zájem? Já jen doufám, že nyní nenastane zběsilý hon na chytání „hříšníků“.
 
Jiří Zimola
 hejtman Jihočeského kraje a stínový ministr životního prostředí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Zimola - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…