Hulinský: Nespravedlivé rozdělení 200 milionů aneb rozpočtoví medvědáři

29.04.2012 8:24

Na dnešním jednání Zastupitelstva Hlavního města Prahy (ZHMP) byl předložen koalicí ODS a TOP09 návrh na rozdělení rozpočtové rezervy ve výši 200 milionů.

Hulinský: Nespravedlivé rozdělení 200 milionů aneb rozpočtoví medvědáři
Foto: archiv redakce
Popisek: Petr Hulinský (ČSSD)

Materiál byl předložen tzv. na stůl, členům Finančního výboru ZHMP byl dán k dispozici doslova na poslední chvíli, a to přesto, že byla prodloužena doba na jeho projednání. Faktem je, že nebyly koalicí ODS a TOP09 dodrženy termíny obsažené v zásadách pro rozdělení rezervy. Poslední změny v materiálu byly činěny dokonce ještě po jednání Finančního výboru ZHMP, přestože tento materiál se všemi podpisy měl být již v nezměněné podobě předložen Radě HMP. Evidentně se nejednalo o koncepční a solidní přístup, po němž zvláště TOP09 ještě v opozici tolik volala.

„Co je ovšem podstatné a smutné je skutečnost, že byly koalicí ODS a TOP09 upřednostněny velké městské části před malými. A to přesto, že právě malé městské části, mají s rozpočtem na rozdíl od velkých městských částí velký problém a částky v řádu milionů by jim pomohly financovat například rozvoj jejich škol a školských zařízení,“ dodává člen Finančního výboru ZHMP za ČSSD Petr Hulinský.

Do očí bijící je právě případ MČ Praha - Březiněves, která v materiálu pro Radu HMP, který byl rozdán na Finančním výboru ZHMP v pondělí se všemi podpisy, měla přidělenu částku 8 mil. Kč na mateřskou školu. Předseda Finančního výboru ZHMP doc.Tůma sdělil, že rozdělení proběhlo na expertní úrovni.

„Bohužel ani v průběhu projednávání bodu ani v průběhu interpelace jsem nedostal odpověď, který expert navrhl, že MČ Praha - Březiněves nepotřebuje finanční prostředky na mateřskou školu, a který člen Rady HMP navrhl, aby z tisku Rady HMP byly odebrány finanční prostředky MČ na jejichž účtu jsou 3 mil.Kč.“

Tato expertní změna byla realizována až po jednání Finančního výboru ZHMP. „Z celého průběhu schvalování materiálu to nejen na mě, ale i na dotčené představitele malých městských částí dělá dojem, že ODS v Radě podlehla tlaku především TOP09 v čele s 1.náměstkem primátora Tomášem Hudečkem, který měl údajně tuto změnu navrhnout.  Městská část Praha 8, kde byl předsedou, je z této rezervy podporována, ačkoliv má na svých účtech zcela jistě velké finanční částky a co více, schválila si již 1,3 miliardy Kč na výstavbu nové radnice. To považuji v kontrastu s problémy, se kterými se malé městské části potýkají za naprostý výsměch a projev pohrdání směrem k občanům malých městských částí“, popisuje problém zastupitel ČSSD Hulinský.

Petr Hulinský proto podal návrh na zamítnutí rozdělení rezervy 200 mil. Kč s tím, že tato částka by měla být převedena do kapitoly školství, z níž by měla být po konzultaci se starosty všech městských částí rozdělena pro rozvoj škol a  školských zařízení.

„Negativní postoj koalice ODS a TOP09 k návrhu na mnohem efektivnější rozdělení rozpočtové rezervy však svědčí o tom, že se TOP09 zalíbila praxe tzv. porcování medvěda, kterou v minulosti tak vehementně kritizovala. A co více, že se rozpočtoví „medvědáři“ velmi rychle naučili tohoto „medvěda“ porcovat ve prospěch svých vnitropolitických zájmů,“ dodává Petr Hulinský k rozhodnutí koalice ODS a TOP09 jeho návrh zamítnout.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Hulinský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.