Hulinský: Vondra selhal jako manažer i politik. Musí rezignovat

17.02.2011 16:34

Výsledky šetření Finančně-analytického útvaru Ministerstva financí ČR (FAÚ) v případu podezření z tunelování českého předsednictví prostřednictvím zakázky bez výběrového řízení na zajištění audiovizuální techniky firmou ProMoPro jsou šokující.

Hulinský: Vondra selhal jako manažer i politik. Musí rezignovat

„Fakt, že je zde podezření z vytunelování částky ve výši již ne „pouze" 150 mil. Kč, ale dokonce 281 mil. Kč, je smutným obrazem o nakládání s veřejnými prostředky, za něž nesl odpovědnost někdejší místopředseda vlády pro evropské záležitosti a dnešní ministr obrany Alexandr Vondra," konstatuje stínový ministr obrany ČSSD Petr Hulinský.

Vondra se v průběhu celého případu navíc zaplétal do vysvětlování okolností celé zakázky a zdůvodňování, proč nebylo vypsáno výběrové řízení, aniž by do dnešního dne předložil jediný důkaz ve svůj prospěch. Ba naopak, všechny jeho argumenty se posléze ukázaly jako nepravdivé. „Už jen z tohoto důvodu by měl Alexandr Vondra vyvodit svoji odpovědnost a odejít z vlády, neboť se stal naprosto nevěrohodným", soudí Hulinský.

V této souvislosti stojí za zmínku, že jedním z nejbližších spolupracovníků ministra Vondry je František Nadymáček, který byl Vondrou jmenován ředitelem Úřadu dohledu nad akvizicemi Ministerstva obrany ČR, ale který ovšem figuruje v zakázce pro firmu ProMoPro.

Veřejně dokonce obhajoval nevypsání výběrového řízení na tuto zakázku a její zadání přímo firmě ProMoPro (viz zde: http://www.komora.cz/zpravodajstvi-a-media/media/napsali-o-nas-2/zpravy/zaplacena-prestiz.aspx)

Po dnešku přibylo v celé kauze Vondra navíc ještě podezření z praní špinavých peněz, a to na základě zjištění FAÚ o převodu dalších přibližně 134 mil. Kč přes offshorové společnosti, londýnské a rakouské účty, k nimž má dispoziční právo člověk, který s majitelem firmy ProMoPro Veselým figuruje v několika jiných firmách.

„Fakt, že tak bylo nakládáno s prostředky na české předsednictví Radě EU, jen zvyšuje mezinárodní ostudu, kterou Alexandr Vondra svým přístupem k správě veřejných prostředků způsobil. Opakuji proto svoji výzvu k odstoupení ministra Vondry, neboť ten selhal hned nadvakrát: podle předložených důkazů selhal jako manažer a vzhledem k svým předchozím výmluvám, které se posléze ukázaly jako nepravdivé, selhal jako politik", uzavírá Per Hulinský.

Petr Hulinský, stínový ministr obrany za ČSSD

Sledujeme KAUZU VONDRA

K tématu:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…