Huml: Švarcsystém postoupil v ČR do druhého levelu

30.03.2013 6:31

Firmy hledají jak ušetřit na odvodech státu za zaměstnance a daří se jim. Jde o podvod, ale nikdo jej neodhaluje a tedy ani netrestá. Jsme opravdu schopni pokořit jakýkoliv systém, najít skulinu a zneužít ve svůj prospěch.

Huml: Švarcsystém postoupil v ČR do druhého levelu
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

Jste v pracovním poměru a nabídli vám 18 tisíc čistého. Sepíší s vámi smlouvu na minimální plat 8 000 Kč. Z něho se řádně odvedou daně a sociální i zdravotní pojištění. Zaměstnavatel zaplatí navíc povinné odvody - opakuji z minimální mzdy.

Současně dostanete podepsat smlouvu s dceřinnou společností na nejvyšší možnou částku, kdy se ještě neodvádějí odvody - dohoda o provedení práce. Aktuálně pokud se nemýlím 5000 Kč, z které vám strhnou 15 % srážkovou daní a tím to končí. Jsme stále ještě pod slibovanými 23 000 Kč ? Ano. Tak podepiš ještě smlouvu s dvěma dcerami, případně spřátelenými pracovními agenturami.

Výsledek:

Z 8 000 Kč se odvádí 15 % daň a 31,5 % odvody do sociálního systému (zaměstnanec i zaměstnavatel) a 13,5 % pro zdravotní pojištění.

Z 3 x 5 000 se odvede pouze 15 % srážková daň a ušetří se 45 % odvodů.

Zdánlivě vydělají oba. Platí to jen do doby, kdy se přiblíží doba důchodu nebo nemoci. Nemocenská i důchod se novodobému otrokovi vypočte u minimální mzdy. Pokud bude nemocný dlouhodobě, nedosáhne ani na životní minimum natož na splátku hypotéky. Potenciální bezdomovec a klient exekutora. Nepodepsat si tento podvod dovolí málokdo z žadatelů o práci. Nepodepíšeš nejsi přijat.

Jednoznačně prodělává stát. Průběžný důchodový systém i zdravotní péče. Bude s rozmachem této praxe stále více trpět. Nakonec bude nezbytné odvádět do systému ze všech druhů příjmů, jinak stát zkrachuje. V té době to bude už tak špatné, že dobrá zpráva může být, že znemožněním těchto podvodů bude možné snížit procenta povinných odvodů, aniž by poklesly celkové příijmy v systémech sociálního a zdravotního pojištění.

Jde o obdobu švarcsystému? Cíl je stejný. Obejít povinné platby do sociálního a zdravotního účtu. Dnes popsaný systém chápu jako podvod. Na jednu pracovní činnost jsou vystaveny 4 smlouvy a prokazatelně vzniká i škoda. Ve větší firmě to nebude málo. Copak na to finanční úřad? Jak probíhají kontroly na pracovištích oněch dceřinných společností, které vykazují enormní počty nízkolimitních smluv o provedení práce? Nebo je to pojaté tak, že finančních úřadů se to vlastně netýká, když se okrádá sociální a zdravotní účet? Daňová kontrola pouze konstatuje, že jde o prokazatelně uznatelnou nákladovou položku.

Před časem jsem slyšel hlášku jedné zahraniční firmy. Nové systémy necháváme zkoušet u Vás. Jste schopni ukrást tržby, okrást stát, banku, cokoliv. Pokud bezpečnostní systém projde v ČR, je dokonalý. Máme být na co hrdi?

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…