Klasnová k ESM: Otázkou není zda, ale kdy se tato loď potopí

06.06.2012 16:14

Projev Kateřiny Klasnové na 40. schůzi PS PČR k ESM.

Klasnová k ESM: Otázkou není zda, ale kdy se tato loď potopí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Klasnová

Vážené poslankyně, vážení poslanci,
již na předchozí schůzi sněmovny jsem před vás předstupovala s varováním a výčtem věcných argumentů, které zdůvodňovaly proč by se Česká republika neměla zapojovat do systému a závazků Evropského stabilizačního mechanismu.

I dnes chci přidat věcné argumenty, které považují pro naše rozhodování za zásadní a věřím, že je promyslíte s plnou vážností a zohledníte je při svém konečném rozhodování. Jen připomínám, že dnes rozhodujeme krok, který bude mít přímý dopad na závazky našich nástupců, rozpočty našeho státu a de facto i budoucí ekonomickou stabilitu naší země, firem a domácností a jsem přesvědčena, že tyto závazky mohou nakonec i rozhodnout, zda vůbec příjmeme společnou měnu EURO.

Hodna zvážení je už sama právní povaha Evropského stabilizačního mechanismu - jde ve své podstatě o akciovou společnost sídlící v Lucembursku, řídící se lucemburskou legislativou, požívající však pro sebe absolutní imunitu ve VŠECH (!) zemích Evropské unie. Před očima nám vzniká organizace, která je povýšena nad zákon, stojí mimo společnou evropskou legislativu, bude fungovat mimo unijní primární právo, přitom však bude mít přímý dopad a zásadní vliv na všechny členské země Evropské unie, včetně nás.

V případě Evropského stabilizačního mechanismu zcela absentuje i zapojení do principů rozhodování Evropské unie, do systému unijních smluvních brzd a protiváh. I fakt, že zástupci Evropské komise budou mít pouze pozorovatelský statut je znepokojující.

Další má výhrada směřuje k rozložení zodpovědnosti a možnosti ovlivňovat rozhodování v tomto vznikajícím mechanismu. Pozice a váha každé účastnické země nebude stejná, nýbrž bude odvozena od výše částky vložené do Evropského stabilizačního mechanismu.

Upozorňuji, že vedení stabilizačního mechanismu bude složeno výhradně z guvernérů z řad ministrů financí států eurozóny, kde hlavní slovo budou mít finanční ministři zastupující velké ekonomiky eurozóny, kdy jim k potřebné 80% rozhodovací většině postačí dohoda mezi největšími členy.

Znepokojující je rovněž fakt, že každá země, která vyčerpala pomoc z Evropského stabilizačního mechanismu, již nemusí pomáhat další zemi. V praxi to znamená, že poslední přistupující zaplatí pomoc ostatním, ale sám nic nedostane. Vstupem do ESM přitom ručí jednotlivé státy za závazky ostatních zemí.

Stále víc se ukazuje, že se jedná o politický projekt, který naprosto nerespektuje zákony ekonomiky a základy společné unijní legislativy. Smlouva předpokládá permanentní „flexibilizaci“ pravidel ze strany ESM a změny bez možnosti jakkoliv tyto změny ovlivnit a případně zablokovat ze strany účastnících se států.

Podtrženo, sečteno, pro Českou republiku by dnešní souhlas mohl znamenat vyplacení až 40 miliard Kč do ESM a poskytnutí záruky za dalších 310 miliard Kč, přičemž tyto finance bude třeba uhradit v pěti splátkách, v rámci nichž opět nejsou pevná pravidla a Česká republika může být vyzvána prakticky kdykoliv k úhradě jednotlivých splátek bez možnosti se jakkoliv bránit či je alespoň korigovat.

Principem pomoci prostřednictvím Evropského stabilizačního mechanismu je vydávání dluhopisů. Znamená to, že celá tato „hra“ skončí ve chvíli, kdy jedna země nebude schopna vydat dluhopisy. Není tedy otázkou zda, ale kdy se tato loď potopí! Jediným způsobem jak můžeme předejít tomu, co se děje v Řecku, Španělsku a dalších zemích Evropy není podpis smlouvy ESM, ale neutrácet více, než kolik můžeme vybrat, nevybírat více než snese naše ekonomika, šetřit na veřejných zakázkách a nedělat žádné zbrklé a nečekané ekonomicko-politické kroky.

Vážení členové sněmovny, vezměte rozum do hrsti a stejně jako poslanecký klub Věcí veřejných odmítněte tento nedopracovaný a v mnoha ohledech nevýhodný závazek, který skýtá mnohá nevypověditelná rizika pro naše nástupce a ekonomickou budoucnost naší republiky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice