Kraje pod správou ČSSD ukázaly fungující alternativu vládě

07.05.2012 7:23

„Věřím, že v podzimních volbách dají občané důvěru sociální demokracii a její odpovědné solidární a ekonomicky vyvážené politice,“ řekl dnes předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na Bilanční konferenci – Výsledky a perspektiva krajů v Plzni.

Kraje pod správou ČSSD ukázaly fungující alternativu vládě
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Právě tam se sociální demokraté setkali, aby se ohlédli za svým působením v krajích a zároveň představili lídry krajských kandidátek a své priority pro nadcházející volby. „I přes drastické škrty vlády a neustále se snižující rozpočty jsme v krajích díky efektivnímu a úspornému hospodaření dokázali udržet úroveň veřejných služeb.Pokud uspějeme ve volbách, uděláme vše pro zachování kvality a dostupnosti zdravotnictví, školství i sociálních služeb. Zároveň budeme pokračovat v rozvíjení infrastruktury a maximální podpoře tvorby nových pracovních míst,“ uvedl předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek, který bude obhajovat post hejtmana v Jihomoravském kraji.

V rámci Bilanční konference – Výsledky a perspektiva krajů se sociální demokraté soustředili na zhodnocení výsledků krajů v klíčových oblastech, kterými jsou zdravotnictví a sociální služby, školství, doprava a dopravní infrastruktura a rovněž politika zaměstnanosti. Zazněla řada příspěvků od stávajících hejtmanů, kteří budou na podzim obhajovat své posty, čelních představitelů ČSSD v čele s předsedou strany Bohuslavem Sobotkou, ale rovněž reprezentantů odborů a nebo předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka. Bilanční projev, ve kterém zhodnotil financování a hospodaření krajů, včetně fungujících nástrojů boje proti korupci, přednesl předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Všichni řečníci se shodovali ve velmi kritickém názoru na politiku současné vlády Petra Nečase a Miroslava Kalouska, zejména potom na nepromyšlené drastické škrty ve veřejných rozpočtech a asociální reformy, které vedou k neustálému zhoršování životní úrovně našich občanů. Hejtmani ve svých příspěvcích o působení krajů pod správou ČSSD a dosažených výsledcích pak představili jednoznačnou, fungující a úspěšnou alternativu k politice vlády. Výsledky krajů opřené o nezpochybnitelná čísla ukazují, že sociálně demokratické krajské reprezentace pod vedením hejtmanů dokázaly díky skutečně transparentnímu a efektivnímu hospodaření zachovat kvalitu služeb pro občany a zároveň kraje viditelně rozvíjet. Kraje si dokázaly poradit i přesto, že kvůli neschopnosti vlády musely dofinancovávat například sociální oblast nebo bezpečnostní a záchranné složky.  „Na rozdíl od vlády jsme ukázali, že i v současné době lze dělat politiku, která lidem nehází klacky pod nohy, ale opravdu pomáhá. A to při snižujícím se zadlužování oproti předchozímu vládnutí ODS,“ konstatoval „hostitel“ konference hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec.

Úspěch krajů, které si dokázaly poradit s propadem příjmů od státu o více než 16 miliard korun, tkví především v hospodárnosti a transparentnosti na straně výdajů a rovněž ve skvělém čerpání prostředků z evropských fondů i schopnosti přilákat do krajů investice. Kraje pod vedením ČSSD dokázaly v minulých letech výrazně ušetřit například díky elektronickým aukcím, centrálním nákupům komodit nebo vybavení, značné úspory přinese rovněž optimalizace školství. V čerpání evropských prostředků a lákaní investorů dosahují potom kraje špičkových výsledků. Díky nim mohlo být například po dobu vládnutí sociální demokracie v krajích investováno více než 53 miliard korun do rozvoje dopravní infrastruktury a vzniknout stovky prospěšných projektů ve všech krajích. Prosperitu krajům zajišťují rovněž investoři, kteří přinášejí nové pracovní příležitosti i potřebné finance na rozvoj. „Vzhledem k anomálii, kdy vláda na kraje nakládá stále nové povinnosti a zároveň jim snižuje rozpočty, se musíme o naše občany postarat vlastními silami. Je velmi důležité být aktivní na poli ekonomické diplomacie s cílem jak  přitáhnout investory do krajů, tak rovněž nalézt trhy pro export výrobků našich firem,“ upozornil hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola.

Právě zachování stávajících a tvorba nových pracovních míst je jednou z největších výzev, které si před sebe sociální demokraté postavili pro nadcházející volební období. Mimořádně důležité je to zejména v nejpostiženějších regionech. Hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová spolu se svým týmem například zpracovala Ústecký program zaměstnanosti 2020: „Slíbila jsem, že nezaměstnanost v našem kraji klesne alespoň na republikový průměr. Ke snížení nezaměstnanosti je zapotřebí maximální součinnost krajů, vlády a například také úřadů práce. Jménem sociálně demokratických hejtmanů říkám, že pro to v krajích uděláme vše, co bude v našich silách.“

Sociální demokracie posílá obhajovat post hejtmana celkem 9 kandidátů, jedná se o Michala Haška (Jihomoravský kraj), Stanislava Mišáka (Zlínský kraj), Jiřího Běhounka (Kraj Vysočina), Lubomíra France (Královéhradecký kraj), Davida Ratha (Středočeský kraj), Milana Chovance (Plzeňský kraj), Jiřího Zimolu (Jihočeský kraj), Janu Vaňhovou (Ústecký kraj) a Josefa Novotného (Karlovarský kraj).

Ve čtyřech krajích se o budou o hlasy voličů ucházet noví kandidáti: Lenka Kadlecová (Liberecký kraj), Martin Netolický (Pardubický kraj), Jiří Rozbořil (Olomoucký kraj) a Miroslav Novák (Moravskoslezský kraj).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…