Lukša (TOP 09): Primátoři preventivně chřestí zbraněmi

28.02.2011 13:30

Primátoři Brna, Ostravy a Plzně se nedávno sešli, aby vyjádřili znepokojení nad návrhem nového zákona o rozpočtovém určení daní. Ten stanovuje klíč, podle kterého se přerozdělují daňové výnosy mezi obce.

Lukša (TOP 09): Primátoři preventivně chřestí zbraněmi

Vtipné je, že zatím žádný návrh nebyl ani představen, ani předložen. Primátoři však museli preventivně „zachřestit zbraněmi" v médiích, protože dobře vědí, že jejich města požívají neoprávněných výhod.

Nyní se logicky bojí, že by mohli přijít o část svých příjmů. Od roku 2001 se totiž na tato tři města vztahuje speciální vysoký koeficient, který jim zvyšuje daňový příjem na obyvatele o desítky procent více nad menšími městy. Historicky totiž Brno, Ostrava a Plzeň představovaly nejen města, ale zároveň i okresy. Když se zrušily okresní úřady a jejich agenda se přesunula na kraje a obce s rozšířenou působností, „opomněly" se jim také adekvátně snížit daňové příjmy. V současnosti již neexistuje racionální důvod, proč by měla Plzeň mít neúměrně vyšší příjem na hlavu než České Budějovice, nebo Ostrava ve srovnání s Havířovem či Karvinou.

Primátoři se zaklínají, že s nižšími koeficienty nebudou mít na investice a chybět bude i na provozní výdaje. Ale koláč je jen jeden a pokud z něho jeden ujídá, druzí mají o to méně. Prostředky, které zajišťují Brnu, Ostravě a Plzni velkorysé příjmy, chybějí na investice i provoz menším městům a obcím. Není divu, že primátoři již ani nevnímají, že dostávají jakýsi bonus navíc. Za ta léta se hospodaření těchto tří velkých měst vysokým příjmům přizpůsobilo, mohla si dovolit velkorysejší projekty a necítila tak silný tlak na své rozpočty, jako k tomu docházelo u menších měst a obcí.

Na výhody se totiž lehce zvyká a snadno se zapomíná na jejich možnou dočasnost. Primátoři proto začali mediální boj za jejich věčné zachování, dokonce preventivně před budoucím návrhem, o jehož přesně podobě zatím příliš nevědí. Tím vlastně přiznali své špatné svědomí a obavy o své neoprávněně vysoké příjmy.

Dále čtěte:

##MINIPAS 1586##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavol Lukša - profil

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Hádají se, my jednáme, domlouváme společný postup napříč Evropou

12:17 Rajchl (PRO): Hádají se, my jednáme, domlouváme společný postup napříč Evropou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice.