Maršíček (KSČM): K nedostatku prostředků na základní činnost Policie ČR

13.05.2012 12:24

Podle zveřejněných informací při zadávání znaleckých posudků pro Policii ČR občas v posledních dvou letech zazní dříve částka, do níž se má znalec vejít, než předmět objednávaného posudku.

Maršíček (KSČM): K nedostatku prostředků na základní činnost Policie ČR
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Stínový ministr KSČM pro resort vnitra Zdeněk Maršíček

Loni v říjnu už některé případy dokonce nemohly být rozpracovány, protože policii na znalecké posudky scházely peníze. Největší problémy mají kriminalisté, kteří řeší případy softwarového pirátství nebo extremismu, kde bez posudku nelze zahájit trestní stíhání a ceny dobrozdání dosahují i statisíců. Nelze-li na určitou kauzu posudek v udané ceně udělat, tak si policie najde jiného znalce, který se do ceny vejde. Že peníze vynakládané na znalecké posudky jsou pro policii enormní, potvrdila i mluvčí policejního prezidia. S penězi na posudky hospodaří jednotlivé krajské policejní správy samostatně, rozdělují se podle velikosti kraje i místní kriminality.

KSČM již při projednávání státního rozpočtu na rok 2011 a rovněž na letošní rok upozorňovala, že se Policie ČR dostane do situace, kdy nebude mít dostatek finančních prostředků na zabezpečení některých svých činností. Varovala, že dojde i ke snižování počtu policistů, což může mít následek, že se občan nemusí včas dovolat služby Policie ČR, kterou si platí ze svých daní. Z důvodu snižování počtu policistů dojde ke zhoršení možnosti fyzicky ohlásit případ s výjimkou tísňového volání 158 nebo 112. Z důvodu rušení obvodních oddělení nebude možné ohlásit případ a bude docházet k prodloužení doby dojezdu na místo činu. Snižuje se kvalita práce policistů. Tím, že odcházejí zkušení policisté do civilu, není, kdo by předával praktické zkušenosti mladším kolegům. Zvyšuje se tak riziko špatného posouzení případu. Zvláště jsme upozorňovali na omezení prostředků na provoz Policie ČR. Zvláště na pohonné hmoty, a také právě na provedení nezbytných expertiz a na soudní znalce, výdaje na úkony, jako je kontrola alkoholu, drog a DNA.

Hlavní příčinou současného kritického stavu v ekonomické oblasti je podle KSČM především neúspěšná reforma Policie ČR, kdy její financování bylo z centra převedeno pod krajská ředitelství a policie je financována z finančních prostředků krajů, kterým chybí finanční prostředky nejen na mzdy, ale také na činnost policie.

Považujeme za nepřijatelné, aby z důvodu finančního nedostatku nebyla vyšetřována závažná trestná činnost, zatímco se některé osoby stále obohacují na úkor veřejného majetku, ať už jde o velké daňové úniky, předražování zakázek či korupci. Za těchto okolností mnozí občané – možná právem – současnou vládní koalici podezírají, že krátí prostředky policii úmyslně, s cílem ochromit její činnost při vyšetřování závažných kauz. Pokud tomu tak není, měla by to vláda prokázat okamžitou nápravou situace. 

Podle názoru KSČM je nezbytně nutné trvat na neodkladném vyhodnocení průběhu reformy policie, zejména její ekonomické části, a realizovat opatření, která  zajistí bezproblémový chod Policie ČR. zejména její ekonomické části, a realizovat opatření, která  zajistí bezproblémový chod Policie ČR.

Zdeněk MARŠÍČEK, stínový ministr vnitra za KSČM

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…