Ministr Fuksa: Dál spolupracujeme s Transparency International

11.07.2011 18:20

Ministr zemědělství Ivan Fuksa vítá iniciativy Transparency International (TIC) k soutěžím o zakázky Lesů ČR a přijímá řadu jejích podnětů. Těmito opatřeními naplňuje svou prioritu zajistit efektivní a transparentní hospodaření podniku a maximalizovat výnosy pro stát.

Ministr Fuksa: Dál spolupracujeme s Transparency International

Jednoznačným krokem proti riziku kartelů a spekulativních nabídek v souvislosti s tendry Lesů ČR bude přezkoumání každého případu, kdy na některé ze 117 územních jednotek odmítne vítěz podepsat  smlouvu. „V případě podezření z manipulace bude tato soutěž zrušena. Tyto případy bude přezkoumávat komise, ve které bude zastoupena i Transparency International," řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa. V souladu se záměrem zajistit naprosto otevřenou soutěž budou do druhého kola připuštěny všechny subjekty, které splní podmínky technické kvalifikace.

LČR už v současnosti požadují vysvětlení, pokud mají podezření, že některá z nabídek je spekulativní. V případě, že ho zájemce není schopen podat, je ze soutěže vyloučen. Takovýto postup schválil i ÚOHS. Nebezpečí spekulativních nabídek, které v těžařském sektoru mohou mít podobu například zkreslení celkové průměrné ceny dřeva v nabídce v důsledku nereálného vyčíslení ceny určitého sortimentu, považuje Ministerstvo zemědělství i dozorčí rada podniku za ekonomicky velmi závažné. Ministr Fuksa proto pověřil dozorčí radu LČR, aby zmapovala, kdo v sektoru může být z takového postupu podezřelý, tak, aby jeho jednání mohla rada i management podniku sledovat. Řešením může být jedině rovnoměrná těžba všech kvalitativních kategorií.

Na možnou účast dceřiných společností v tendrech má ministr zemědělství také jasnou odpověď. Takové nabídky budou v případě odstoupení jedné z propojených společností rovněž vyřazeny. Nebude tak moci dojít k přepouštění zakázek mezi společnostmi z jedné skupiny.

Zneužívání práce především zahraničních dělníků je odsouzeníhodná praxe, na jejíž postihování však LČR ani ministerstvo nemají pravomoci. Nicméně i v tomto bodě ministr Fuksa požaduje, aby LČR zadaly revírníkům namátkově zjišťovat u koncových zaměstnanců, zda dostali za svou práci řádně zaplaceno. Pokud revírníci zjistí nějaké problémy, nahlásí vše inspektorátu práce.

Tereza M. Dvořáčková
tisková mluvčí MZe

Dále čtěte:

Ministr Fuksa: Ovocnářská unie ČR získala nominaci na Evropskou ekologickou cenu

Dotaz Ivanu Fuksovi můžete položit ZDE

##PROFIL 1957##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo zemědělství

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.