Ministr Kalousek: Mé rozhodnutí bylo správné

26.04.2012 11:12

Vyjádření ministra financí k dnešnímu článků Hospodářských novin.

Ministr Kalousek: Mé rozhodnutí bylo správné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

K dnešnímu článku Hospodářských novin pokládám za nutné doplnit informace, které si ode mne nevyžádaly, tudíž jejich článek nemůže postihnout předmětnou problematiku.

Veřejnosprávní kontrola proběhla standardně na základě zákona č. 320/2001 Sb. o finanční kontrole. Již v průběhu kontroly vyjádřil v dopise ministru financí předseda Ústavního soudu JUDr. Pavel Rychetský vážné pochybnosti o tom, zda kontrola Ministerstva financí v rozpočtové kapitole Ústavního soudu je v souladu s Ústavou a garantovanou nezávislostí Ústavního soudu. O tom jsem si nedovolil s ústavní autoritou polemizovat. Kontrola probíhala stejně objektivně jako v jiných rozpočtových kapitolách a shodli jsme se, že její výsledky mohou být v každém případě k užitku a ke zkvalitnění ekonomického řízení.

Kontrolní závěry neodhalily nic, co by zavdávalo důvod předat záležitost orgánům činným v trestním řízení. Další standardní postup byl takový, že by Ministerstvo financí předalo kontrolní protokol příslušnému finančnímu úřadu v Brně a ten by na základě zjištěných pochybení v rámci zákona o rozpočtových pravidlech vyměřil rozpočtové kapitole Ústavního soudu penále. Důsledkem takového kroku by nutně byly spekulace, zda se nejedná o účelový nátlak výkonné moci na nezávislost Ústavního soudu a zda se vláda penalizací nesnaží omezit rozpočtové prostředky Ústavního soudu, a tak ochromit jeho činnost.

Nepřipustit tyto spekulace ve veřejném prostoru bylo pro mne zcela zásadní prioritou, proto jsem rozhodl v příslušném procesu dál nepokračovat. Bylo to mé rozhodnutí a jsem si jist, že bylo správné. Nezávislost Ústavního soudu je hodnota, se kterou se nehazarduje.

Kontrolní protokol má předseda Ústavního soudu k dispozici a jsem přesvědčen, že v rámci svých kompetencí zjedná u zjištěných pochybení nápravu i bez příslušné represe ze strany exekutivních orgánů.

Miroslav Kalousek
ministr financí

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo financí

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…