Nečas: Odkládat církevní restituce kvůli krizi nechceme

25.05.2012 17:49

Premiér Petr Nečas si myslí, že není rozumné odkládat chystané majetkové vyrovnání církví kvůli hospodářské krizi a škrtům v rozpočtu.

Nečas: Odkládat církevní restituce kvůli krizi nechceme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Řekl to dnes ve Vatikánu po jednání s papežem Benediktem XVI. a s vatikánským státním sekretářem Tarcisiem Bertonem.

Zákon, který vrací církvím nemovitý majetek a řeší také skončení výplat mezd duchovních z rozpočtu státu, je nyní ve sněmovně. Podle premiéra je ve střednědobém i dlouhodobém výhledu pro české veřejné rozpočty výhodnější. "Já si myslím, že toto by nebyla dobrá cesta," uvedl premiér Nečas k úvahám týkajícím se odložení finančních náhrad po církve.

"Tento návrh zákona skutečně narovnává vztahy mezi státem a církvemi, všemi, nejen katolickou církví. Vlastně dojde de facto k odluce státu od církví, mizí naprosto nesmyslný stav, kdy duchovní jsou placeni jako státní úředníci," dodal ministerský předseda.

Sněmovna nyní posuzuje návrh zákona o navrácení církevního majetku. Vláda navrhla normu, podle níž má stát na základě dohody se 17 církvemi vyplatit od roku 2013 postupně 59 miliard korun navýšených o inflaci. Církve též mají dostat zpět 56 procent majetku, zabaveného komunistickým režimem.

Norma také počítá s postupným ukončením placení církví ze státního rozpočtu. Přechodné období odstřihnutí církví od státního rozpočtu by mělo začít v roce 2013 a trvat 17 let.

Návštěva papeže v ČR zatím není potvrzená

Premiér Petr Nečas se dnes ve Vatikánu setkal s papežem Benediktem XVI. Nejvyšší představitel katolické církve ministerského předsedu přijal v papežské knihovně. Šlo o soukromé asi dvacetiminutové setkání. Premiér papeži dovezl dar v podobě kopie vzácného zdobeného Strahovského evangeliáře z 9. století. Papež premiéra Petra Nečase obdaroval psacím perem.

Předseda vlády přijel do Vatikánu u příležitosti zahájení jubilejního roku, kterým se bude připomínat 1150. výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na české území. Oslavy s desítkami akcí vyvrcholí příští rok na Velehradě, kam byl pozván také Benedikt XVI., který by se tak do Česka vrátil po čtyřech letech.

Návštěva papeže na Moravě nebyla potvrzena ani po dnešní schůzce. "Je to věc, která se bude teprve řešit. Velice rád by určitě přijel, ale na celém světě chtějí svatého otce," řekl po schůzce novinářům premiér Petr Nečas. "Velice jsem ocenil návštěvu svatého otce v ČR v roce 2009, která měla velký úspěch a velký ohlas. My bychom byli velice rádi, kdybychom svatého otce znovu přivítali v ČR," dodal premiér.

Předseda vlády před setkáním s papežem položil květiny na hrob kardinála Josefa Berana v podzemí baziliky sv. Petra a uctil památku sv. Cyrila u jeho hrobu v bazilice sv. Klimenta.

Na Velkou Moravu přišli Cyril a Metoděj z Byzance na pozvání knížete Rostislava v roce 863. Znamenalo to počátek šíření křesťanství v českých a moravských zemích. Jejich misie ovlivnila rozvoj křesťanství, kultury, vzdělanosti všech slovanských národů a položila základy české státnosti.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …