Nečas: Premiér z ČSSD Gross svým zázračným zbohatnutím strčil do kapsy i Warrena Buffetta

09.05.2013 17:10

Projev na 53. schůzi Poslanecké sněmovny dne 9. 5. 2013

Nečas: Premiér z ČSSD Gross svým zázračným zbohatnutím strčil do kapsy i Warrena Buffetta
Foto: Petr Kupka
Popisek: Premiér Petr Nečas

Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, v prvé řadě chci zdůraznit, a to nejenom panu poslanci Rykalovi, ale i všem ostatním, že se rád zúčastňuji interpelací, že se jim nevyhýbám. Pokud mě od nich neodvádí jiné neodkladné pracovní povinnosti jako předsedy vlády, tak vždycky rád přijdu, anžto jsem znám jako vášnivý diskutér. A kdo se podívá na statistiky počtu vystoupení nejenom v tomto, například i v minulých volebních obdobích, tak si to tam jednoznačně přečte. Já se této řečnické konfrontaci nevyhýbám.

Nyní k meritu věci interpelace pana poslance, který tady dával do kontrastu období, kdy vládla sociální demokracie, a období, kdy tady vládly pravicové vlády.

Myslím, že na některá jména tady zapomněl, když kritizoval, co se údajně dělo v této zemi po roce 2006. Zapomněl na jména, která se tady pohybovala před rokem 2006, když mluvil o těch polomafiánských praktikách a podobně. Stačí zmínit jednoho z mých předchůdců úřadu premiéra pana Stanislava Grosse.

Neřekl bych, že sociální demokracie se s touto záležitostí největšího, nejúspěšnějšího českého podnikatele od doby Tomáši Bati - protože nepamatuji si, že by někdo takto rychle geniálně a úžasně zbohatnul jako tento bývalý vrcholný dlouholetý představitel České strany sociálně demokratické, to skutečně strčil všechna podnikatelská esa nejenom v České republice, ale i takového Warrena Buffetta naprosto do kapsy. To se opravdu takto úspěšně být ve zbohatnutí nepodařilo vůbec nikomu.

Čili chce-li tady kacéřovat nějaká jména pan poslanec Rykala, měl by začít i od těchto jmen - a možná i podle abecedy, protože pak by se k písmenu G dostal poměrně velmi rychle. Chce-li také dávat do kontrastu úspěšnost nebo neúspěšnost jednotlivých období, chci mu připomenout, že po drtivou většinu období vlád sociální demokracie se například v míře nezaměstnanosti pohybovala Česká republika na sedmnáctém místě v celé Evropské unii, zatímco teď se dlouhodobě pohybuje po reformách, které jsme provedli v sociální oblasti a na trhu práce především v letech 2007 a 2008, na místě šestém až sedmém v celé Evropské unii. To znamená šestá či sedmá nejnižší nezaměstnanost.

Chci také připomenout, že jsme od té doby vystoupali v pozitivním slova smyslu například v tabulce zemí ohrožených chudobou, že jsme momentálně země, která je nejméně ohrožena chudobou v celé Evropské unii. A chci také zmínit to, že nám se opravdu nepodařily některé husarské kousky České strany sociálně demokratické, kdy například v období celoevropské konjunktury způsobené v polovině minulého desetiletí mimo jiné i rozšířením Evropské unie se dařil naprosto husarský kousek za období ekonomického růstu mít stomiliardový deficit. Ten samý stomiliardový deficit státního rozpočtu, který je dnes odsuzován, ale který byl v dobách ekonomického růstu.

Čili porovnávat tato dvě období je možné, ale je nezbytné vycházet nikoliv z ideologických floskulí a částečné ztráty paměti, ale je nezbytné vycházet z konkrétních faktů. A ta fakta jsou naprosto jednoznačná. Znovu zdůrazňuji - za vlád sociální demokracie sedmnáctá nejnižší nezaměstnanost v celé Evropské unii, čili chvost této tabulky. Po reformách na konci minulého desetiletí za pravicových vlád se pohybujeme na šestém až sedmém místě.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…