ODS: Agenda 2014

31.03.2013 9:43

Hlavní programové priority ODS let 2013 – 2014.

ODS: Agenda 2014
Foto: Petr Kupka
Popisek: Premiér Petr Nečas

Agenda 2014 stanovuje program, který ODS bude prosazovat do konce řádného volebního období, tedy v letech 2013 a 2014.

1)    Stabilita a rozpočtová odpovědnost PRO důvěryhodnou ekonomiku

  • Snížíme schodky veřejných rozpočtů pod 3 procenta HDP v letech 2013–2014 pro udržení důvěryhodnosti naší ekonomiky.
  • Prosazujeme finanční ústavu, která bude vlády omezovat v předkládání nadměrných rozpočtových schodků pod hrozbou sankcí pro politiky.
  • Šetřit budeme už jen u státu. Sloučíme Ministerstvo dopravy s Ministerstvem průmyslu a obchodu. Sloučíme nebo zrušíme další nadbytečné státní agendy a úřady, například inspekční orgány v oblasti kontroly potravin.

2)    Podpora růstu PRO obnovení prosperity

  • Ekonomickou stabilitu podpoříme tím, že dva roky nebudeme měnit daňové sazby a nepřipustíme jakékoli zvyšování daní či odvodů.
  • Budeme prosazovat, aby podnikatelé měli možnost využít zrychlené daňové odpisy investic. Veškerý nově pořízený majetek bude možné odepsat do 100 % vstupní ceny během 12 měsíců. Tím oživíme firemní investice a růst ekonomiky.
  • Zjednodušíme administraci zadávání veřejných zakázek při zachování maximální transparentnosti. Chceme zakotvit povinnost Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže rozhodnout nejpozději do 60 dnů o každém podání, které obdrží.

3)    Podnikání bez překážek PRO vyšší zaměstnanost

  • Navrhneme „deregulační balíček“. Chceme rušit zbytečné regulace omezující podnikání, především v oblasti statistiky, výkaznictví nebo zaměstnávání.
  • Zpružníme pracovní trh. Budeme prosazovat slevy na pojistném u částečných úvazků a zavedení jejich nových forem typu job sharing a práce na zavolanou.
  • Podporujeme daňové úlevy pro zaměstnavatele, kteří budou minimálně jeden rok zaměstnávat člověka, jenž je evidován déle než 6 měsíců na úřadu práce.

4)    Nižší ceny energie PRO vyšší konkurenceschopnost

  • Zabráníme růstu cen energií zastavením veřejné podpory pro nově budované obnovitelné zdroje kromě těch, které vyrábějí elektřinu pro vlastní spotřebu.
  • V zájmu ochrany spotřebitele podnikne stát takové kroky, které transparentně ukážou marže jednotlivých firem v oblasti podnikání podléhajícího regulaci státu, a vyvine tlak proti růstu cen elektrické energie.
  • Vyhlásíme novou aukci kmitočtů, jejímž cílem musí být rozšíření konkurence v telekomunikačních a datových službách a v konečném důsledku snížení cen a služeb na úroveň srovnatelnou s ostatními evropskými státy.

5)    Vstřícný stát PRO efektivní servis veřejnosti

  • Zvýšíme aktivitu státu při garantování bezpečnosti potravin a posílíme kontrolu jejich kvality v obchodech, zpřísníme sankce za klamání spotřebitele ze strany nepoctivých podnikatelských subjektů.
  • Zasadíme se o nápravu špatně fungujících systémů v oblasti IT technologií, ať už se jedná o vyplácení dávek na úřadech práce nebo o registr vozidel.
  • Chceme zásadně změnit systém sKaret, včetně možnosti jejich zrušení. Minimálně zajistíme jejich povinné využívání jen pro příjemce dávek hmotné nouze, u nichž hrozí jejich zneužívání.

6)    Kvalitní vzdělávání PRO lepší uplatnění studentů

  • Chceme daňově zvýhodnit firmy, které spolupracují se středními a vysokými školami a umožňují jejich studentům získat zkušenosti přímo v praxi.
  • Z bakalářského studia se musí stát uzavřený celek. Dojde ke změně poměru bakalářských a magisterských studentů ve prospěch bakalářského stupně.
  • Prosazujeme hodnocení kvality vysokých škol odrážející jejich skutečnou kvalitu, a ty kvalitní hodláme více finančně podpořit.

7)    Právo a dodržování pravidel PRO boj s korupcí

  • Chceme zrychlit trestní řízení zjednodušením trestního řádu, jehož cílem je zjednodušit a zrychlit trestní proces včetně zavedení přísnějších sankcí za jeho zdržování.
  • Zvýšíme nezávislost nejvyššího státního zástupce. Zrušením vrchních státních zastupitelství zjednodušíme fungování celé soustavy státních zastupitelství. Zřídíme speciální protikorupční útvar.
  • Neumožníme čerpání veřejných prostředků subjektům a vlastníkům s nejasnou majetkovou strukturou. Příjemci peněz ze státních zakázek a dotací musejí být jasně identifikovatelní.

8)    Sebevědomý názor v Evropě PRO ochranu národních zájmů

  • Odmítáme jednotnou evropskou daňovou a sociální politiku, která by vedla ke zvýšení odvodové zátěže pro naše občany a firmy.
  • Nepřipustíme ohrožení vkladů tuzemských střadatelů, které nesmí sloužit jako záruky za dluhy zahraničních bank v důsledku vzniku jednotného evropského dohledu.
  • Přijetí eura musí být podmíněno vypsáním referenda vzhledem k zásadním změnám v evropském právu od vstupu do Evropské unie.

Preambule

Stabilita – prosperita - důvěryhodnost

Na dokončení klíčových priorit volebního programu, se kterými Občanská demokratická strana žádala voliče o důvěru, zbývá přibližně rok. Vládní odpovědnost nese ODS v období, kdy je Česká republika postižena důsledky celoevropské ekonomické stagnace. Ta se projevuje zvyšující se nezaměstnaností, snižujícím se objemem zakázek a práce pro živnostníky a podniky i omezováním výdajů domácností.

V podobné situaci jsou lidé ve většině evropských zemí. Přesto je pochopitelné, že veřejnost očekává zlepšení životní situace. Nakonec naše úsporná rozpočtová politika nikdy nebyla samoúčelná a jejím cílem je zajistit stabilní ekonomické prostředí. Její efekt se projevuje už nyní vysokou důvěryhodností naší ekonomiky v evropském srovnání, ale uvědomujeme si, že jej musí pocítit i občané v každodenním životě.

Naším cílem pro zbytek volebního období proto musí být dokončení klíčových priorit vládního programového prohlášení. Dále se chceme zaměřit na prosazení dalších akcentů, které vyžaduje aktuální situace. V současné době lze shrnout očekávání lidí následujícím způsobem: chtějí funkční stát, který umí bez problémů poskytovat své služby, za které od nich vybírá daně. Chtějí, aby se zlepšila ekonomická situace, rostly mzdy a naopak nerostla nezaměstnanost, jakkoli u nás patří k nejnižším v Evropě. Chtějí srozumitelné vysvětlení, proč se některé nepopulární kroky dělají. To vše musí být i naším cílem.

Hlavní cíle, kterými se chceme řídit v následujícím období:

  • Obnovení hospodářského růstu
  • Snížení nezaměstnanost
  • Zvýšení reálných mezd

Identifikovali jsme 5 klíčových oblastí, které dnes trápí veřejnost. Jsme si jich vědomi a naším cílem je dosáhnout úspěchu při jejich řešení do konce mandátu této vlády.

Vstřícný stát

Podporujeme stabilní právní a podnikatelské prostředí. Chceme minimalizovat přijímání změn, které mají dopad na občany, podnikatele, obce, firmy a zaměstnance. Proto budeme ve zbytku volebního období k jakýmkoliv změnám přistupovat velmi obezřetně a zasadíme se o prosazení níže uvedených klíčových aktivit:

  • Do konce volebního období již nebudeme měnit daňové sazby, nepřipustíme jakékoliv zvyšování daní a odvodů, minimalizujeme zákonné změny v daňové oblasti.
  • Ukončíme nepovedený experiment s sKartami (včetně možnosti jejich zrušení) minimálně zavedením jejich dobrovolného využívání s výjimkou příjemců dávek hmotné nouze. Posílíme úřady práce, aby místo zápasení s novými IT systémy dělaly svou práci a byly pomocnou rukou státu pro nezaměstnané. Budeme dále prosazovat účinné kroky proti zneužívání sociálních dávek. K těm, kteří si je zaslouží, ale bude stát přistupovat jako ke klientům. Například maminky musejí dostávat své dávky bez zbytečných chyb a průtahů. Znovu zavedeme veřejnou službu. Chceme, aby vyplácení podpory v nezaměstnanosti bylo vázáno na aktivitu nezaměstnaného, a to buď v rámci vzdělávání, nebo prostupného zaměstnávání.
  • Dokončíme proces rušení nadbytečných státních agend, v rámci kterého sloučíme Ministerstvo dopravy a Ministerstvo průmyslu a obchodu. Sloučíme další úřady, jejichž agendy se dublují, například inspekční orgány v oblasti kontroly potravin. Uskutečnění těchto záměrů je největší redukcí centrálních úřadů a jejich podřízených organizací v dějinách České republiky. Projeví se i dalším snížením počtu úředníků.
  • Všichni ministři ponesou osobní odpovědnost za to, že evropskou legislativu budeme přejímat pouze v minimálně nezbytné podobě.
  • Zabráníme radikálním změnám v kompetencích jednotlivých úrovní veřejné správy. Nebudeme vytvářet centrální stavební ani matriční úřady. Podpoříme větší transparentnost v komunální politice, ale ne paralýzu obcí, kterou by některé změny ve veřejné správě mohly způsobit.

Ekonomický růst

Soustředíme se na obnovení hospodářského růstu, nikoli však krátkodechým naléváním desítek miliard korun do ekonomiky, které by zvýšily zadlužení státu. Hlavní oblastí, na kterou se musíme zaměřit, je obnovení důvěry v pozitivní vývoj domácí ekonomiky. To se týká potřeby oživení domácí spotřeby, ať už osobní, nebo v podnikatelské sféře. Stát musí být schopen kvalitně a rychle vypisovat veřejné zakázky, aby nedocházelo ke zbytečnému snižování investic nad rámec nezbytných vládních úspor.

  • Pro udržení důvěryhodnosti naší ekonomiky snížíme v následujících dvou letech schodek veřejných financí pod 3 % HDP. Tempo snižování schodků přizpůsobíme nutnosti získat v rozumné míře prostředky pro prorůstové impulsy.
  • Palčivým problémem současnosti je míra nezaměstnanosti, kterou chceme snížit. Zaměříme se na motivaci zaměstnavatelů vytvářet částečné úvazky. Chceme administrativně zjednodušit programy zaměřené na podporu firem v důsledku krátkodobých ekonomických potíží, které nejsou nevhodným nastavením podmínek efektivně čerpány.
  • Pracovní místa nezajistí stát, ale fungující podnikatelský sektor. Nepřipustíme zvyšování odvodů živnostníků a drobných podnikatelů. Živnostníci nejsou paraziti, jak si ve skutečnosti myslí ČSSD, ale sůl země. Nemají některé výhody zaměstnanců, jako například placenou dovolenou nebo zaměstnanecké benefity, a denně musí tvrdě pracovat na shánění zakázek.
  • Připravíme „deregulační balíček“, který bude rušit zbytečné regulace omezující podnikání. Například se jedná o zjednodušení statistického vykazování. Zasadíme se o zrušení povinnosti zaměstnance mít na pracovišti pracovní smlouvu a odstranění šikany podnikatelů kvůli švarcsystému přesnější definicí závislé práce v pracovněprávním vztahu.
  • Budeme prosazovat, aby podnikatelé měli možnost zrychlit dobu daňového odepisování investic. Tím chceme oživit firemní poptávku a růst ekonomiky. Zrychlené odpisy bude možné použít u odpisových skupin 1, 2 a 3 a bude je moci použít pouze první vlastník, tedy na pořízení nového majetku. Veškerý takto pořízený majetek bude možné odepsat do 100 % vstupní ceny během 12 měsíců po jeho pořízení. Podpora je směřována především do oblasti inovace technologií, strojního vybavení a zařízení.
  • Zaměříme se na obnovení růstu stavebního průmyslu a návazných služeb. Program Nová zelená úsporám umožní podpořit domácí ekonomiku několika miliardami korun na modernizaci rodinných domů, v dalším roce i bytových domů a veřejných budov. Případný výpadek prostředků z emisních povolenek nahradíme z jiných evropských prostředků, částečně i z národních zdrojů.
  • Velké množství finančních prostředků, které dnes leží na účtech fyzických osob, tvoří obrovský potenciál růstu ekonomiky. Chceme vytvořit podmínky, aby se lidem vyplatilo v krátkodobém horizontu investovat do obnovy nebo výstavby vlastního bydlení.
  • Chceme urychleně provést změny, které povedou k efektivnějšímu procesu zadávání veřejných zakázek. Chceme zachovat maximální transparentnost, ale zjednodušit proces administrace. Klíčovým opatřením bude zákonné zakotvení povinnosti Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže rozhodnout nejpozději do 60 dnů o každém podání, které obdrží. Tímto opatřením dojde k odblokování řady dlouhodobě nerealizovatelných investic a k možnosti maximálně vyčerpat finanční prostředky, které má Česká republika k dispozici z evropských fondů.
  • Hlavním tahounem naší ekonomiky je v současné době export. Proto budeme zvyšovat podporu klíčových proexportních institucí ČEB, EGAP a ČMZRB. Novým nástrojem podpory bude projekt dorovnávání úrokových rozdílů. Vytvoříme jednotné kontaktní místo pro exportéry, které jim sníží administrativní zatížení tím, že bude poskytovat na jednom místě všechna potřebná potvrzení. Podporu exportérů budeme zaměřovat především na firmy, které exportují výrobky a technologie s minimálně polovičním českým podílem.

Ochrana ekonomických zájmů občanů a podnikatelů

Ke konzervativní politice patří důsledná ochrana trhu, který však efektivně nefunguje tam, kde převládne jeho monopolní nebo oligopolní rozdělení. V takové situaci musí stát chránit zájmy jednotlivce, který nedokáže těmto vlivům osamoceně čelit. Samostatnou kapitolou je nárůst cen elektrické energie, především v důsledku podpory fotovoltaiky. Naším cílem je zasadit se v této oblasti o nastavení férových podmínek pro domácnosti a podnikatelské subjekty.

  • Budeme prosazovat co nejrychlejší vyhlášení nové aukce kmitočtů, jejímž cílem musí být rozšíření konkurenčního prostředí v telekomunikačních a datových službách a v konečném důsledku snížení cen a služeb na úroveň srovnatelnou s ostatními evropskými státy.
  • Energetický regulační úřad musí provést analýzu nárůstu cen v oblasti plynu a elektrické energie a učinit taková opatření, která transparentně ukážou marži jednotlivých firem. Zajistí tak tlak proti růstu cen, který se musí projevit nejpozději od začátku roku 2014.
  • Chceme zabránit dalšímu růstu cen energií zastavením veřejné podpory pro nově budované obnovitelné zdroje energie kromě těch, které vyrábějí elektřinu pro vlastní spotřebu. Provedeme revizi podmínek, podle kterých čerpají dotace již vybudované obnovitelné zdroje, a budeme důsledně uplatňovat veškerou kontrolní funkci státu, aby nebyla vyplacena ani koruna nad rámec zákonem definované podpory.
  • Budeme kompenzovat snižující se konkurenceschopnost domácího průmyslu způsobenou dopadem zvyšujících se cen elektrické energie, do kterých se promítají náklady na podporu obnovitelných zdrojů, zvýšením podpory ze strany státu o 2 miliardy Kč (v letošním roce celkem 14 miliard Kč) a změnou konstrukce výpočtu ceny energie pro jednotlivé sektory průmyslu.
  • Výrazně musíme posílit kontrolní aktivity v oblasti kvality potravin s cílem ochránit zdraví spotřebitelů, zvýšit ochranu poctivých výrobců a zpřísnit sankce za klamání spotřebitele ze strany nepoctivých podnikatelských subjektů.

Boj s korupcí

Přestože za naší vlády v tomto volebním období došlo prokazatelně k největšímu nárůstu odhalování a postihování korupčního jednání, vnímá veřejnost korupci jako jedno z nejpalčivějších témat dnešní doby. Jestliže na jedné straně chráníme nedotknutelnost soukromého vlastnictví, musíme na druhé straně bránit jakýmkoliv pokusům o rozkrádání nebo tunelování majetku ve veřejném vlastnictví. Proto považujeme za nezbytné zaměřit se na následující oblasti:

  • Budeme pokračovat v protikorupční strategii vlády pro léta 2013 a 2014. Především předložíme do Poslanecké sněmovny návrh zákona o státním zastupitelství, který zvýší nezávislost nejvyššího státního zástupce a zefektivní strukturu soustavy státních zastupitelství. Umožní vznik speciálního protikorupčního úřadu, který se bude zabývat nejzávažnějšími případy korupce a závažné finanční kriminality.
  • Předložíme nový zákon o úřednících, bez jehož přijetí nám hrozí zastavení finančních prostředků z evropských fondů po roce 2014. Chceme vyváženou normu, která na jedné straně zajistí ochranu státních úředníků před politickými vlivy. Zároveň nesmí vést k vytvoření nedotknutelné a neřiditelné struktury státních zaměstnanců, kteří budou prosazovat politiku svých vlastních byrokratických zájmů bez ohledu na vládní priority, k jejichž prosazování získala vláda mandát od občanů ve volbách.
  • Příjemci peněz ze státních zakázek a dotací musejí být jasně identifikovatelní. Proto prosadíme legislativu, která tento princip zaručí. Umožníme zjistit vlastníky firem, které jsou příjemci dotací na provozování fotovoltaických elektráren. Zasadíme se o zastavení čerpání veřejných prostředků subjekty s nejasnou majetkovou strukturou a vlastníky.
  • Jsme si vědomi toho, že financování politických stran vyvolává opakovaná podezření na možné zneužívání moci, ať již na úrovni obcí, krajů nebo státu. Jsme pro větší kontrolu veřejnosti nad výdaji politických stran na jejich provoz nebo na volební kampaně. Jsme připraveni hledat s ostatními politickými stranami nový model pro organizaci volební kampaně v roce 2014, který povede ke zveřejňování věrohodných údajů o nákladech na volební kampaň, včetně zavedení možných limitů na výdaje nebo omezení některých forem reklamy. Poučením musí být i kampaň prezidentské volby.

Důvěryhodnost

Důvěryhodnost bylo nejčastěji zmiňované slovo na posledním kongresu ODS. Je zcela jasné, že na nezbytnost jejího obnovení u voličů musíme reagovat. V řadě případů musíme být sami na sebe přísnější než veřejné mínění. Jinak důvěru zpět nezískáme.

  • ODS musejí reprezentovat lidé, kteří mají důvěru veřejnosti i voličů. Musíme na podzimním kongresu provést změnu stanov, která zaručí, že takoví lidé budou mít šanci uspět při sestavování kandidátek do parlamentních i komunálních voleb.
  • Jako jediná politická strana budeme pokračovat v procesu vytěsňování velrybářských praktik v ODS, v případě nezbytnosti i za cenu dalšího rušení místních nebo oblastních sdružení.
  • Veřejnost nám často nerozumí. Mnohdy neumíme dostatečně rychle a profesionálně prezentovat naši politiku. Musí se to změnit, musíme ofenzivně přicházet s vlastními jasnými a srozumitelnými návrhy řešení aktuálních problémů společnosti. Nově ustavené odborné komise musí generovat nové nápady, nové politiky a musí mít větší vliv na reálnou politiku ODS. Do této informační a mediální kampaně se ale musí zapojit všichni významní představitelé ODS - místopředsedové, ministři, poslanci, senátoři, starostové. Pouze tak přesvědčíme voliče ODS, že cesta k nabytí důvěry je myšlena vážně a že celá ODS k ní přistupuje s plnou odpovědností.
  • Opatření, které může napomoci zvýšení důvěryhodnosti v politiku je i změna volebního systému pro volby do poslanecké sněmovny z poměrného na většinový. Jsme připraveni se aktivně podílet na krocích, které by k takové změně vedly.
  • Politická situace se mění, i když v mnohém se opakuje. ODS znovu vyrostla konkurence na pravici, podobně jako dříve Unie svobody nebo Čtyřkoalice. Stojí proti nám silná levice a pohrobci komunistického režimu. Část frustrované veřejnosti je dnes ochotna naslouchat různým populistickým výzvám, reprezentujícím permanentní revoluci nebo pohybujícím se na samotné hranici demokratických poměrů.

ODS byla vždy garantem základních demokratických hodnot, svobody jednotlivce, solidarity s potřebnými a nedotknutelnosti soukromého vlastnictví. Právě dnes je více než jindy potřeba tyto konzervativní hodnoty hájit a bojovat za ně.

ODS je převážně stranou schopných a slušných lidí! Nebudeme-li si věřit sami a nebudeme-li táhnout všichni za jeden provaz, nemáme šanci, aby nám věřili voliči. Jsme připraveni znovu získat podporu voliče prosazováním priorit formulovaných v tomto dokumentu. Jsme připraveni poprat se o jejich důvěru v příštích volbách. Protože nejde jen o nás, ale o budoucnost naší země.

Petr Nečas
předseda ODS 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…