Obrana: Vojenští policisté ve Wardaku vycvičili své afghánské kolegy

16.07.2011 15:50

Od letošního března působí v národním výcvikovém centru policie (National Police Training Center - NPTC) v afghánské provincii Wardak dvanáct příslušníků české výcvikové jednotky Vojenské policie.

Obrana: Vojenští policisté ve Wardaku vycvičili své afghánské kolegy

Základna je určena k přípravě příslušníků Afghánské národní policie (ANP) a za plného provozu by měla pojmout až tři tisíce studentů. V současné době se jedná o největší instituci svého druhu v zemi. Navíc ji řídí příslušníci ANP a personál ISAF zde má „pouze" poradenskou a mentorskou roli.

Prvních 120 afghánských policistů (Afghan National Civil Order Police - ANCOP) zde zahájilo výcvik 2. dubna letošního roku. Za přispění i českých vojenských policistů jich minulý týden kurz úspěšně ukončilo sto jedenáct. V současné době se ve výcvikovém středisku NPTC připravuje téměř devět stovek dalších studentů a více než tři stovky rekrutů mají nastoupit k výcviku v nejbližší době.

Jednotka české Vojenské policie je začleněna do mezinárodního výcvikového a poradenského týmu pod velením francouzského četnictva a společně s dalšími partnery z Rumunska a Portugalska přispívají k posílení schopností a budování afghánských bezpečnostních složek. Hlavním úkolem příslušníků mezinárodního týmu je mentoring instruktorů ANP, kteří sami přímo provádějí výcvik studentů, ale též mentoring, poradenství a asistence příslušníkům afghánského štábu NPTC, kteří často své první zkušenosti s řízením takovéto instituce teprve sbírají.

Čeští vojenští policisté zde předávají své zkušenosti ze střelecké přípravy, policejní taktiky, zvládání civilních nepokojů a mnoha dalších odborností. Vysoce ceněny jsou ale i znalosti z oblasti logistiky a štábní práce. Česká Vojenská policie tak navazuje na své úspěšné působení v Iráku v letech 2003 - 2006, kdy se rovněž podílela na výcviku tamních policejních složek.

Dotaz Alexanderu Vondrovi můžete položit ZDE ##MINIPAS 97##

Dále čtěte:
Česká mise v Kosovu končí. Picek zhlédne slavnostní nástup vojáků
Ministr Schwarzenberg: Kosovo splnilo požadavky na uznání nezávislého státu

Vondra: Armáda má využívat jen to, co opravdu potřebuje

Vondra nabídl svou funkci k dispozici Nečasovi. Kalousek zůstává

Politika není podle Vondry špatná turecká telenovela

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

22:12 Kolaja (Piráti): Svobodná média = zdravá demokracie

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k médiím.