Oliva (TOP 09): Privatizaci státních lesů nikdo nechystá

28.03.2013 21:01

Starosta Vitějevse Petr Havlíček bije na poplach ve věci privatizace státních lesů. V Parlamentních listech deklaruje pod názvem „Další Kalouskův megatunel“ záměr ministra financí privatizovat státní lesy.

Oliva (TOP 09): Privatizaci státních lesů nikdo nechystá
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec za TOP 09 Jiří Oliva

 

A současně navrhuje převedení lesů do vlastnictví místních samospráv. Motiv článku lze těžko odhadnout. Ministerstvo financí žádnou privatizaci státních lesů nechystá a vládní koalice o ní nejedná a dokonce ani nediskutuje. Tento krok přináší značná rizika i ve stabilních demokraciích, natož v České republice.
 
Privatizace státních lesů je problémem politickým, ekonomickým i sociálním, protože státní les je stovky let chápán jako veřejný statek, jehož efekty využívá celá společnost, často nedělitelně. Mnoho těchto efektů nelze umístit na trh (např. funkce zdravotní, hygienická, klimatická, rekreační a další), protože je občané společně a nedílně mohou využívat v rámci tzv. „práva obecného užívání lesů“ , které je součástí většiny evropských lesních zákonů. Prodejem lesů dochází k prohloubení společenských rozdílů a v ČR by navíc, z důvodů problémů  s korupcí, přibyla otázka původu peněz, za které by noví vlastníci lesy kupovali. Proto nebyla v žádné evropské zemi privatizace státních lesů realizována (snad jen s výjimkou drobných prodejů rozptýlených pozemků) a neplánuje ji ani ministr financí, ani současná vláda. V tomto směru mne tedy nechává obava pana starosty klidným.Klidným mne však nenechává jeho návrh na převzetí lesů místními samosprávami, tedy obcemi a městy. 
 
Mám totiž dlouholetou zkušenost, že kdokoliv chce převádět státní lesy kamkoliv, dobrý úmysl bývá dost vzdálen. Každá vlastnická forma lesů má svoje výhody i nevýhody a někteří lesničtí politici dokonce říkají, že nevýhody státních a privátních majetků se setkávají na majetcích obecních. Vyplývá to jednak z relativně krátkého funkčního období zastupitelstev, kdy při dlouhodobosti lesní produkce nenese někdejší zastupitelstvo prakticky žádnou odpovědnost, rizika přináší nikdy neuspokojená potřeba peněz a také řešení zadlužení, které je i dnes u obcí a měst obrovské. Marie Terezie dokonce podrobila obecní lesy zvláště přísnému dohledu, kdy bez svolení dvorského úředníka byl problém porazit každý strom. Tím nechci říci, že dnes hospodaří obce a města se svými lesy špatně. Musím dát panu starostovi za pravdu, že vše záleží na lidech a jejich odborné i morální úrovni. 
 
Jedinou účinnou cestou je aby na místech hospodářů s veřejným majetkem seděli lidé vysokých odborných i morálních kvalit, bez ohledu na to, zda jde o státní správu nebo samosprávu, protože v dnešní úrovni odborných kvalit i korupčních tlaků nevidím mezi státní správou a samosprávou, zvláště v případech velkých měst, podstatný rozdíl. Pokuse to podaří, je o hospodaření s veřejným majetkem postaráno. Pokud ne, pak jakékoliv šachování se státním lesním majetkem žádné zlepšení nepřinese.
 
Jiří Oliva, místopředseda PSP ČR

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…