Paroubek: Návrh na zrovnoprávnění homosexuálních párů v jejich rodičovské roli

19.05.2013 9:10

Případným schválením této právní úpravy by se Česká republika zařadila po bok vyspělých zemí Evropy, jako například Belgie, Dánska, Finska, Německa, Nizozemska, Norska, Španělska, Švédska, Velké Británie, Islandu a nejnověji také Francie.

Paroubek: Návrh na zrovnoprávnění homosexuálních párů v jejich rodičovské roli
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

V těchto evropských státech jsou adopce dětí v uvedeném modelu legální. Belgie, Dánsko, Island, Nizozemsko, Norsko, Švédsko a Španělsko dokonce umožňují osvojení i dětí, jejichž biologickým rodičem partner osvojitele není, tedy i adopce dětí z dětských domovů.

Zahraniční zkušenosti s oběma typy osvojení jsou jednoznačně pozitivní. Nebyly popsány žádné významné problémy s osvojením dětí páry stejného pohlaví.

Druhá námi předložená úprava zákona se týká neplnění vyživovací povinnosti. Původně bylo porušení vyživovací povinnosti soudy považováno za trestné. Přeplněné věznice a v nich mnoho odsouzených za zanedbání povinné výživy přivedly zákonodárce k nepříliš šťastnému a problematickému zakotvení trestu pozastavení řidičského oprávnění.

Námi navrhovaná změna upravuje ustanovení o účinné lítosti. Současná úprava umožňuje rodiči zaplatit dlužné výživné jen do doby, než soud prvního stupně začne vyhlašovat rozsudek. Navrhujeme nově tedy možnost zaplatit dlužné výživné nejpozději do okamžiku, než se odvolací soud odebere k závěrečné poradě.

Navrhujeme rovněž, aby bezdůvodné maření výkonu soudního rozhodnutí bylo nově pokládáno za trestný čin s následkem možného odnětí svobody.

Jiří Paroubek, předseda LEV 21

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

15:41 Paroubek (ČSSD): Šmardova SOCDEM na cestě podrazů

Od časů B. Sobotky, jehož je Šmarda věrným přítelem a učedníkem, strana Lidového domu nastoupila pod…